Putin s njim još nije završio?

Izvor: B92, 03.Jul.2023, 16:39

Putin s njim još nije završio?

Bivši američki ambasador u Rusiji Majkl Mekfoul smatra da ruski predsednik Vladimir Putin "nije završio" sa osnivačem Vagner grupe Jevgenijem Prigožinom.

Mekfoul ističe da, iako je pobuna Prigožina od 24. juna nije uspela, konforntacija Putina i Prigožina nije završena.

"Iako je sukob između Putina i Prigožina suspendovan, on nije gotov. S obzirom na Putinov trag u traženju osvete protiv navodnih izdajnika, uključujući i one koji žive u izbeglištvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u inostranstvu (ubistvo Sergeja Litvinjenka u Londonu i pokušaj atentata na Sergeja Skripalja u Solsberi, Velika Britanija, i Aleksandra Potejeva u Majamiju), Putin verovatno još nije završio sa Prigožinom. Ako Prigožin misteriozno umre, to će poslati snažnu poruku drugim potencijalnim zaverenicima za državni udar", napisao je bivši ambasador.

Mekfoul je istakao da Putin i dalje kontroliše Rusiju i da se njegov režim ne ruši, ali je pobuna "oslabila" njegov imidž "svemoćnog lidera".

Bivši ambasador dao je sličnu izjavu prošlog vikenda, rekavši da je Putin jednostavno "prihvatio poniženje" umesto da slomi pobunu Vagner grupe.

"Dok je udvostručio etiketiranje Vagnerovih komandanata kao izdajnika, Putin je slavio Vagnerove vojnike kao patriote i heroje. Kao još jedan znak slabosti, Putin je molio ove vojnike da se pridruže njegovoj strani i napuste svoje vođe", napisao je Mekfol u junskom tekstu u časopisu "Džural of demokrasi".

On je nastavio: "Putin je pokušavao da umiri iste one borce koji su samo nekoliko dana ranije digli pobunu protiv njegove vojske. Putinove javne poruke jezivo su odjekivale ono što je Prigožin pokušao da uradi sa ruskim konvencionalnim snagama u svojim porukama danima ranije – da odvoji generale od redove označavajući komandante kao zločince", prenosi Njuzvik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Ambasador Rusije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.