Putin razmišlja da pusti Greškoviča? Moramo da se dogovorimo...

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 15:36

Putin razmišlja da pusti Greškoviča? "Moramo da se dogovorimo..."

Vladimir Putin je rekao da veruje da se "može postići sporazum" da se oslobodi zatvoreni američki novinar Evan Gerškovič.

On je ovako nagovestio da bi Greškovića menjao za ruskog ubicu koji služi doživotnu kaznu u Nemačkoj.

Govoreći u četvrtak Takeru Karlsonu, bivšem voditelju Foks njuza, Putin je rekao da ne isključuje mogućnost da se Gerškovič vrati "u svoju domovinu". "Ali moramo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se dogovorimo", dodao je on.

Ovaj 32-godišnji novinar sa Volstrita nalazi se u ozloglašenom moskovskom zatvoru skoro godinu dana nakon što je uhapšen pod optužbom za špijunažu, što on, njegov list i američka vlada oštro poriču.

Kada ga je Karlson pozvao da oslobodi Gerškoviča, Putin je sugerisao da bi možda bio voljan da promeni reportera za Vadima Krasikova, iako ga nije pomenuo po imenu.

Ruski osumnjičeni agent FSB služi doživotni zatvor u Nemačkoj zbog ubistva bivšeg čečenskog separatističkog borca u berlinskom Tirgartenu 2019. Bio je to najjasniji pokazatelj do sada da se Rusija nadala da će Gerškovič uvući u razmenu zarobljenika.

Vol Strit Džurnalje kasno u četvrtak rekao: "Evan je novinar, a novinarstvo nije zločin. Svaki suprotan prikaz je potpuna fikcija. Evan je nepravedno uhapšen i nezakonito ga drži u pritvoru Rusija skoro godinu dana jer je radio svoj posao, a mi i dalje zahtevamo njegovo momentalno puštanje na slobodu."

"Ohrabreni smo da vidimo želju Rusije za sporazumom koji Evana dovodi kući, i nadamo se da će to dovesti do njegovog brzog oslobađanja i povratka njegovoj porodici i našoj redakciji."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.