Putin prihvata poziv Si Đinpinga da poseti Kinu na forumu Pojas i put

Izvor: Vostok.rs, 21.Sep.2023, 03:26

Putin prihvata poziv Si Đinpinga da poseti Kinu na forumu Pojas i put

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Si Đinpinga da poseti Kinu u oktobru na Forumu Pojas i put.
„Svakako sam sa zadovoljstvom prihvatio poziv kineskog predsednika da posetim Kinu u oktobru u okviru događaja koji promoviše ideju [kineskog] predsednika o jednom pojasu, jednom putu, koji se pretvorio u međunarodni brend“, istakao je Putin na sastanku. sa Vang Jijem, članom Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktorom Kancelarije Centralne komisije KPK za spoljne poslove. Putin je naglasio da je to u potpunosti u skladu sa interesima Rusije i Kine, „jer usaglašava naše ideje za stvaranje ogromnog evroazijskog prostora“. „Prilično smo usklađeni“, dodao je on. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je ranije da su u toku pripreme za Putinovu posetu Kini i da će njeni datumi biti objavljeni u dogledno vreme. Inicijativa Pojas i put, koncept koji je predložio Si Đinping 2013. godine, ima za cilj da simbolično rekreira drevni put svile. Cilj je da Kina pristupi tržištima Centralne Azije, Bliskog istoka, Evrope, Afrike i drugih regiona, kao i da intenzivira međunarodnu trgovinu i investicione projekte koji uključuju veliki broj nacija uz korišćenje kineskog i stranog kapitala. Preko 150 zemalja i međunarodnih organizacija već se pridružilo inicijativi.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.