Putin predložio mere za smanjenje tenzija u Evropi

Izvor: Vostok.rs, 26.Okt.2020, 12:19

Putin predložio mere za smanjenje tenzija u Evropi

Predsednik Vladimir Putin je saopštio o dodatnim koracima za deeskalaciju situacije u Evropi u kontekstu raskida Ugovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. "Ugovor o o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa bio je važan element arhitekture za obezbeđivanje međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. Ugovor je igrao posebnu ulogu u održavanju predvidljivosti i suzdržanosti u raketnoj sferi u evropskom prostoru", navodi se u dokumentu, koji je objavila pres-služba Kremlja, prenose RIA Novosti. Prošle godine su se SAD jednostrano povukle iz Ugovora, optužujući Rusiju da ga krši. Moskva je negirala sve optužbe i bila je spremna da demonstrira raketu koja je pokrenula pitanja, ali Vašington to nije uzeo u obzir.
Putin je raskid Ugovora nazvao greškom, koja „povećava rizike od oslobađanja raketne trke u naoružanju, povećava konfrontacijski potencijal i klizi u nekontrolisanu eskalaciju“. Šef države je primetio da su zbog napetosti na liniji Rusija-NATO očigledne nove pretnje bezbednosti Evrope. „U ovim uslovima potrebni su aktivni napori na smanjenju deficita poverenja, jačanju regionalne i globalne stabilnosti, kao i smanjenju rizika koji proizilaze iz nesporazuma i nesuglasica u oblasti raketnog naoružanja“, naglasio je predsednik. Predlog Predsednik je predložio da se razviju alati koji bi smanjili tenzije i „zabrinutost“. „Konkretno, mogli bismo da razgovaramo o merama verifikacije u odnosu na sisteme `Edžis ešor` sa lanserima Mk-41 u američkim i NATO bazama u Evropi, kao i raketama 9M729 u objektima ruskih oružanih snaga u Kalinjingradskoj oblasti“, navodi se u saopštenju. Naglašava se da sve akcije treba da se zasnivaju na principima reciprociteta. Moskva je spremna da napusti razmeštanje raketa 9M729 u evropskom delu Rusije, ali recipročno sličnim koracima NATO-a. „Ponovno potvrđujemo da se pridržavamo prethodno najavljenog moratorijuma Ruske Federacije na razmeštanje raketa kopnenog baziranja, sve dok se rakete sličnih klasa američke proizvodnje ne pojave u dotičnim regionima“, rekao je Putin i dodao da Rusija i dalje očekuje kontramoratorijum. U zaključku je još jednom naglašeno da je Moskva otvorena za zajednički rad, te se izražava nada da će se njeni partneri pridružiti u potrazi za „šemama za održavanje stabilnosti i sprečavanje raketnih kriza u svetu bez Ugovora o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Ozbiljna greška

Izvor: B92, 26.Okt.2020

Moskva -- Povlačenje SAD iz Sprazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa je ozbiljna greška, kaže ruski predsednik Vladimir Putin...On dodaje da to povećava rizik od trke u naoružanju...Rusija je i dalje uverena da je Sporazum INF važan element arhitekture usmeren na obezbedivanje globalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.