Putin potpisao ukaz o nacionalnim ciljevima do 2030. godine

Izvor: Vostok.rs, 21.Jul.2020, 20:37

Putin potpisao ukaz o nacionalnim ciljevima do 2030. godine

Predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o nacionalnim ciljevima razvoja Rusije do 2030. godine, saopštila je pres-služba Kremlja. Predsednik je takođe naložio Vladi formiranje budžeta u prioritetnom narednom roku da izdvoji sredstva za realizaciju dokumenta.
U dokumentu se navode sledeći ciljevi: - povećati očekivani životni vek do 78 godina; - umanjiti nivo siromaštva za polovinu u poređenju sa pokazateljem za 2017. godinu; - Rusiju dovesti u prvih deset zemalja po kvalitetu obrazovanja; - Za 70% povećati udeo Rusa koji se redovno bave sportom; - da se osigura stabilan rast prihoda i nivo penzija ne niži od inflacije; - poboljšati životne uslove najmanje pet miliona porodica godišnje; - povećati obim stambene izgradnje na najmanje 120 miliona kvadratnih metara godišnje. Ekonomski: - da se osigura rast BDP-a iznad svetskog proseka; - realni rast izvoza ne-primarnih neenergetskih roba trebalo bi da bude najmanje 70% u poređenju sa tekućom godinom; - realni rast investicija u osnovna sredstva trebalo bi da bude najmanje 70% u poređenju sa pokazateljem za 2020 .; - broj preduzetnika bi trebalo da se poveća na 25 miliona; - povećati udeo puteva u velikim gradovima koji ispunjavaju standarde i do 85%. Zaštita životne sredine: - obezbediti sortiranje 100% otpada i prepoloviti količinu otpada odloženog na deponije; - ukloniti objekte koji štete ekologiji Volge, Bajkalskog jezera i Teletskog jezera; - umanjiti za polovinu emisija opasnih zagađivača koji imaju najveći negativni uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Šef države naložio je vladi da do 30. oktobra dostavi plan i prilagodi nacionalne projekte kako bi postigla nacionalne ciljeve. Ukaz određuje razvoj Rusije u narednim decenijama i odražava promene u Ustavu, rekao je pomoćnik predsednika Maksim Oreškin.  
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.