Putin potpisao novi dekret: Stranci do ruskog državljanstva za samo mesec dana

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 20:42

Putin potpisao novi dekret: Stranci do ruskog državljanstva za samo mesec dana

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, potpisao je u četvrtak dekret kojim se ubrzava put ka ruskom državljanstvu za strance koji se prijavljuju rusku u vojsku.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada Moskva pokušava da popuni svoje trupe u Ukrajini raznim metodama, uključujući regrutovanjem migranata.

Rusija je magnet za stotine hiljada ljudi iz siromašnijih zemalja Centralne Azije, a mnogi od njih svake >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine traže državljanstvo.

Putin je prvi put dozvolio brzo državljanstvo strancima koji potpišu ugovore sa ruskom vojskom u septembru 2022, ubrzo nakon što je najavio delimičnu mobilizaciju za regrutovanje 300.000 rezervista za Ukrajinu.

Onim imigrantima koji su potpisali ugovor na najmanje godinu dana i učestvovali u aktivnim neprijateljstvima najmanje šest meseci bilo je dozvoljeno da podnesu zahtev za državljanstvo bez da pokažu dovoljno znanja ruskog ili činjenice da su živeli u zemlji pet godina uzastopno.

Supružnici i deca su takođe imaju pravo da se prijave. Vlasti su bile dužne da o takvim zahtevima odluče u roku od tri meseca, prema tadašnjem ukazu Vladimira Putina.

Još jedan Putinov dekret iz maja 2023. dodatno je pojednostavio proceduru: Uklonjena je klauzula o učešću u aktivnim neprijateljstvima najmanje šest meseci, a svako ko je potpisao ugovor na najmanje godinu dana tokom "specijalne vojne operacije" Kremlja u Ukrajini, takođe kao njihovi supružnici i deca, dozvoljeno je da se prijave po brzom postupku.

Uredba potpisana u četvrtak dodatno ubrzava put do državljanstva i odluka o takvim zahtevima ne bi trebalo da traje duže od mesec dana, umesto tri.

Iz Kremlja nije bilo odmah komentara zašto se Putin odlučio na tu promenu. Nova uredba dolazi usred redovnih medijskih izveštaja o policijskim racijama u ruskim gradovima usmerenim na migrante. Prema izveštajima, onima koji su uhapšeni u takvim racijama se često nudi ili čak vrši pritisak da potpišu ugovore sa vojskom, a oni koji su nedavno stekli rusko državljanstvo se šalju kancelarijama za upis kako bi utvrdili da li ispunjavaju uslove za obaveznu službu.

Najnovija racija, o kojoj je izvestio nezavisni list Novaja gazeta, obavljena je u novogodišnjoj noći u Sankt Peterburgu i u njoj je više od 3.000 migranata zatočeno na ulicama. U izveštaju se citira anonimni policijski izvor koji kaže da je cilj racije pronalaženje muškaraca za regrutaciju u vojsku.

U jesen 2022, moskovske vlasti su objavile oglase za regrutaciju i ponude brzog državljanstva na uzbekistanskom, tadžikistanskom i kirgiskom jeziku na nekoliko autobuskih linija, izvestio je RBK. Gradonačelnik Sergej Sobjanin je takođe obećao da će postaviti improvizovanu lokaciju za regrutaciju u kancelariji vladine službe za migrante van Moskve. Od invazije na Ukrajinu, rusko rukovodstvo je nastojalo da pojača svoju vojnu snagu. Putin joj je dva puta naredio da poveća broj vojnika, poslednji put u decembru, kako bi se broj povećao na ukupno 1,32 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin potpisao dekret o državljanstvu za Ukrajince koji su živeli na Krimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jan.2024

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je izvršnu uredbu o lakšem postupku za dobijanje ruskog državljanstva za ukrajinske državljane koji su boravili na Krimu i u Sevastopolju pre marta 2014. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.