Putin potpisao izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu

Izvor: VOA, 07.Jun.2021, 12:52

Putin potpisao izlazak Rusije iz Sporazuma o otvorenom nebu

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon po kojem se formalizuje izlazak Moskve iz Sporazuma o otvorenom nebu, kojim se dozvoljavaju letovi nenaroužanih letelica iznad zemalja potpisnica. Očekivanja Rusije su da se o novom paktu razgovara na samitu Putina i američkog predsednika Džoa Bajdena u Ženevi. Ali, Bajdenova administracija je obavestila Rusiju u maju da neće produžavati sporazum koji je Trampova administracija napustila prošle godine. Kremlj je saopštio da je odluka SAD da se povuku iz sporazuma "uzdrmala ravnotežu interesa" među zemljama potpisnicama i da je podstakla i Rusiju da izađe iz sporazuma. "To je nanelo ozbiljnu štetu važnosti sporazuma, kao i poverenju i transparentnosti, a ugrozilo je i nacionalnu bezbednost Rusije", piše u saopštenju Kremlja. Moskva se nadala da će Bajden preinačiti odluku svog prethodnika, ali Bajdenova administracija to odbija da učini i optužuje Rusiju da krši sporazum, što Moskva poriče. U januaru je Rusija objavila plan da izađe iz sporazuma, a vlada je proteklog meseca parlamentu podnela takav predlog na glasanje. Ruski zvaničnici kažu da žale zbog odluke SAD da se ponovo ne priključi sporazumu i ocenjuju da je posredi "politička greška" koja ne doprinosi kontroli naoružanja.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Putin potpisao zakon o izlasku Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu

Izvor: Vostok.rs, 07.Jun.2021

Predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim Rusija izlazi iz Ugovora o otvorenom nebu. Dokument je objavljen na internet portalu za pravne informacije, prenose RIA Novosti. Sada će Kanada i Mađarska (depozitari Ugovora) biti obaveštene o povlačenju Rusije i za šest meseci njeno učešće...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.