Izvor: RTS, 21.Feb.2022, 20:15

Putin potpisao dekret o priznanju nezavisnosti Luganska i Donjecka i naložio da se tamo upute ruske trupe radi čuvanja mira

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je večeras dekret o priznanju nezavisnosti Donjecke i Luganske narodne republike, rekavši da veruje da narod Rusije podržava takvu odluku. Ceremoniji potpisivanja prisustvovali su i lideri Donjecka i Luganska. Olaf Šolc i Emanuel Makron su ranije obavešteni o Putinovoj odluci i izrazili su nezadovoljstvo. Ria novosti javlja da je predsednik Rusije naložio oružanim snagama da obezbede mir u Lugansku i Donjecku. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Vladimir Putin je potpisao dekret o priznanju nezavisnosti dva regiona na istoku Ukrajine. Pre toga je rekao da je četiri miliona ljudi podvrgnuto genocidu i da ukrajinske snage ubijaju civile. Pozvao ih je da smesta obustave svoje akcije.
Ruski predsednik je rekao da Rusija što pre treba da prizna nezavisnost Luganska i Donjecka i zatražio od parlamenta da to što pre i odobri.
Putin je potpisao i sporazume o saradnji i prijateljstvu sa Donjeckom i Luganskom narodnom republikom.

Ruski predsednik je na početku obraćanja naciji rekao da je Ukrajina deo ruske istorije, a istočnu Ukrajinu je nazvao "drevnom ruskom zemljom".
Modernu Ukrajinu stvorila je komunistička Rusija, rekao je Vladimir Putin i dodao da je Lenjin arhitekta i tvorac Ukrajine. Rekao je i da su "boljševici bukvalno ugurali Donbas u sastav Ukrajine".
Putin je naveo da je Rusija "opljačkana" kolapsom SSSR-a 1991. godine i stavljena u jako tešku poziciju. 
Spreman sam da pokažem kako izgleda prava dekomunizacija Ukrajine, rekao je Putin u televizijskom obraćanju, prenosi RIA Novosti.
Vladimir Putin je rekao i da je Rusija uvek imala otvorenu saradnju sa Ukrajinom, ali se i požalio na način na koji su se tamošnji lideri ophodili prema Moskvi.
Optužio je Ukrajinu da je u prošlosti krala gas i da je ucenjivala Rusiju tim energentom.
Putin se požalio i na porast, kako je rekao, neonacizma u Ukrajini i rekao da su vlasti u Kijevu zaražene virusom nacionalizma i korupcije.
Ukrajina nije uspela da uspostavi stabilnu vlast i zato je morala da se oslanja na strane države, poput Sjedinjenih Država, rekao je Putin.
Predsednik Rusije je upozorio i da je ruski jezik u Ukrajini marginalizovan, kao i da se sprema uklanjanje Ruske pravoslavne crkve.
"Ukrajina zna kako da napravi nuklearno oružje"Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju naciji rekao da Ukrajina planira da napravi sopstveno nuklearno oružje i da poseduje uputstva iz sovjetske ere za to.
Ako Ukrajina nabavi oružje za masovno uništenje, drastično će se promeniti globalna bezbednosna situacija. To ne možemo da ignorišemo, kaže ruski predsednik.

Naveo je i da je poslednjih meseci Ukrajina preplavljena naoružanjem sa Zapada, a NATO instruktori su neprestano prisutni na vojnim vežbama.
Optužio je američke dronove da konstantno špijuniraju Rusiju.
Sve je to priprema terena za brzo prebacivanje NATO trupa u Ukrajinu, rekao je Putin dodajući da ukrajinski ustav ne dozvoljava postojanje stranih vojnih baza na svojoj teritoriji.
Putin pitao Klintona o mogućem prijemu Rusije u NATORuski predsednik je rekao da je prijem Ukrajine u NATO, što je, kaže, unapred odlučeno, direktna pretnja ruskoj bezbednosti.
Podseća da je Rusiji bilo obećano da se NATO neće širiti, a da se dešava upravo suprotno – "nedavno smo videli pet talasa širenja NATO-a".

Naveo je i da je 2000. pitao Bila Klintona o mogućem prijemu Rusije u NATO i da je njegova rekcija bila "veoma suzdržana".
"Americi ne treba tako velika država u NATO-u, kao što je Rusija", rekao je Putin. 
Još jednom je ponovio da je NATO potpuno ignorisao ruske zahteve za bezbednosnim garancijama i naveo da bi se u svakom slučaju našao izgovor da se Rusiji uvedu sankcije.
Zahtev za priznanjem razmatran na sednici Saveta za bezbednost On se danas posle podne sastao sa Savetom za bezbednost, a sastanak je prenosila televizija.
Putin je tada rekao da nije reč o pridruživanju ove dve republike Ruskoj Federaciji, već o priznavanju njihove nezavisnosti.
Državna duma Rusije izglasala je prošlog utorka nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike i Luganske narodne republike, a i lideri ta dva regiona na istoku Ukrajine zatražili su priznanje nezavisnosti od Moskve.
Tada je reagovalo i Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine, upozorivši Rusiju da će se u tom slučaju suočiti sa odgovorom svetske zajednice.
U Donbasu je proglašena opšta mobilizacija, a veliki broj građana iz Luganska i Donjecka je prešao u Rusiju. Svakodnevno dolazi do kršenja primirja, a dve strane u sukobu optužuju jedna drugu za napade.
Lugansk i Donjeck su, inače, proglasili nezavisnost 2014. godine, nakon referenduma održanih u tim oblastima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić: Pritisci na Srbiju posle Putinove odluke biće veći nego ikada

Izvor: RTS, 21.Feb.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, posle odluke predsednika Rusije Vladimira Putina o priznanju dve samoproglašene republike na istoku Ukrajine, da pozicija Srbije nije laka i da je dovodi u situaciju u kojoj postoje brojni izazovi – političke, bezbednosne i ekonomske prirode. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.