Putin pod staklenim zvonom

Izvor: B92, 04.Okt.2020, 08:01

Putin pod "staklenim zvonom"

Moskva -- Od početka pandemije koronavirusa ruski predsednik Vladimir Putin živi i radi u posebnim uslovima.

Preduzete su rigorozne mere da bi se po svaku cenu zaštitilo njegovo zdravlje, prenosi Jutarnji list pozivajući se na pisanje Bi-Bi-Sija na ruskom jeziku.

Kao i veliki broj ljudi u svetu, Putin koristi moderne tehnologije za izvršavanje svojih radnih obaveza, pa tako većinu sastanaka održava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << onlajn koristeći platformu Zoom.

Od kako je sredinom marta pandemija stigla do Rusije Vladimir Putin je praktično u izolaciji. Simbol njegove pandemijske vladavine postale su slike na kojima on, sasvim sam, sedi za masivnim radnim stolom razmera u ništa manje grandioznom kabinetu u svojoj podmoskovskoj rezidenciji Novo Ogorjovo i preko velikog broja ekrana komunicira sa svojim saradnicima uz pomoć Zooma.

Iz Kremlja, u kojem se nalazi mnogo ljudi, otišao je u rezidenciju u Novo Ogorjovu gde je sa njim znatno manje ljudi. Po njegovom dolasku u Novo Ogorjovo, osoblje koje je već tamo bilo - pripadnici službe bezbednosti, domaćice, kuvari i pomoćno osoblje - od marta nije napuštalo taj prostor. Nisu išli svojim kuhama i sedmično se kontrolišu, prenosi portal Kliks.

Tokom leta ruski predsednik je izlazio u javnost, ali nije imao previše kontakta s ljudima i držao se na distanci. Svi koji su morali da budu s njim u kontaktu prošli su kroz rigorozne kontrole i morali su da imaju testove stare najmanje dva dana. Čak su u crnomorskom predsedničkom sanatorijumu, nedaleko od Sočija, morali da budu u karantinu koji je trajao više od dve sedmice.

Oni koji su morali da napuste Novo Ogorjovo, jer su leti s Putinom išli na neke njegove susrete u Soči ili u drugu dobro čuvanu predsedničku bazu Bočarov Ručej, morali su biti najmanje u dvosedmičnoj, pa čak i u izolaciji koja je trajala mesec dana. Oni koji su u neposrednom kontaktu s njim ne mogu biti u kućnoj izolaciji, već pod nadzorom posebnog lekarskog tima iz Kremlja.

Pravila se primenjuju na sve bez izuzetka.

Isto tako svi zaposleni u predsedničkom kabinetu, bez izuzetka, sretali se s njim ili ne, moraju na sedmična testiranja, a kretanje i učestvovanje u javnim ili većim porodičnim okupljanjima im je ograničeno.

Bez najmanje tri dana starog testa niko ne može ni u blizinu Novog Ogorjova, a kamoli na njegovo područje ili da stupi u kontakt s osobljem koje je u kontaktu s Putinom.

Zbog toga je na određeno vreme raspušten i desk kremaljskih novinara, jer ionako ne mogu da snimaju i lično prisustvuju (sem putem videolinka) Putinovim susretima i događanjima na kojima on učestvuje.

Od početka pandemije Putin je imao samo dva državna susreta - sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i čelnikom Kirgizije Sooronbajem Žeenekovom, koji su pre sastanka morali da pokažu rezultate testiranja.

Ruski predsednik je prvi put odložio i tradicionalnu "Direktnu liniju" kao godišnji susret sa građanima i novinarima kada satima odgovara na pitanja sugrađana koji mesecima na određene adrese i brojeve postavljaju pitanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.