Putin odobrio novu doktrinu - u kojim situacijama je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje

Izvor: RTS, 02.Jun.2020, 22:06

Putin odobrio novu doktrinu - u kojim situacijama je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je novu državnu doktrinu o upotrebi nuklearnog oružja, koja podrazumeva da će Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno naoružanje ili druga vojna sredstva masovnog uništenja ukoliko se slično naoružanje bude koristilo protiv nje ili njenih saveznika.
Upotreba nuklearnog naoružanja je predviđena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ukoliko se Rusija suoči sa ne-nuklearnom agresijom koja predstavlja pretnju po državu ili udar na ruske odbrambene nuklearne kapacitete, izvestila je danas agencija Tas.

Vladimir Putin je potpisao dekret kojim se odobrava primena nove državne doktrine o upotrebi vojnih nuklearnih kapaciteta Rusije.
U dokumentu se navodi da ruski predsednik sme, ukoliko je to neophodno, da informiše vojsku, političko rukovodstvo drugih zemalja ili međunarodne organizacije o spremnosti da upotrebi nuklearno naoružanje, o odluci da će upotrebiti to isto naoružanje, kao i o činjenici da je nuklearno naoružanje već upotrebljeno.
"Državna politika o upotrebu nuklearnog naoružanja je defanzivna s ciljem da se u pripravnosti drže nuklearni potencijali na nivou koji će obezbediti nuklearno odvraćanje i garantovati državni suverenitet i teritorijalni integritet Rusije", navodi se u dekretu.
"Na agresiju odgovara totalitet ruskih vojnih kapaciteta, u koje spada i nuklearno naoružanje", precizira se u dokumentu i ukazuje da svaki potencijalni neprijatelj mora biti u neizvesnosti o jačini, vremenu i mestu mogućih ruskih nuklearnih udara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin povrdio rusku politiku nuklearnog odvraćanja

Izvor: Beta, 02.Jun.2020

Predsednik Vladimir Putin odobrio je danas rusku politiku nuklearnog odvraćanja koja mu omogućava da atomskim oružjem odgovori na napad lak i samo konvencionalnim oružjem na neku državnu i vojnu infrastrukturu mkoja bi se smatrala ključnom. Uključivanjem napada konvencionalnim, ne-nuklearnim oružjem kao...

Nastavak na Beta...

U kojim situacijama je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje?

Izvor: B92, 03.Jun.2020, 12:22

Ruski predsednik Vladimir Putin odobrio je juče novu državnu doktrinu o upotrebi nuklearog oružja...U doktrini se, između ostalog, kaže da će Rusija biti spremna da upotrebi nuklearno naoružanje ili druga vojna sredstva masovnog uništenja ukoliko se slično naoružanje bude koristilo protiv nje...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.