Putin odobrio: Državljansta stranim borcima, ali postoji jedan uslov...

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 16:02

Putin odobrio: Državljansta stranim borcima, ali postoji jedan uslov...

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se omogućava stranim državljanima koji se bore na strani Rusije da dobiju rusko državljanstvo.

Ova mera omogućava onima koji su potpisali ugovore tokom, kako Moskva naziva "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, da apliciraju za ruske pasoše, kao i njihovim suprugama, deci i roditeljima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Za to moraju dostaviti dokumente koji pokazuju da su služili najmanje godinu dana.

To im omogućavaju oni koji su potpisali ugovore sa regularnom vojskom i drugim "vojnim formacijama", što se odnosi na grupe poput Vagnerovih plaćenika.

Moskva ne objavljuje podatke o broju stranih državljana koji se bore na njenoj strani u Ukrajini.

Rojters je ranije izvestio o Kubancima koji su se prijavili u zamenu za bonuse koji iznose stostruku prosečnu kubansku mesečnu platu, i o trojici Afrikanaca u Vagneru, od kojih su dvojica umrla.

Američka obaveštajna služba procenjuje da je u ratu u Ukrajini poginulo ili povređeno 315.000 vojnika, odnosno 90 odsto vojnika koji su bili na raspolaganju na početku sukoba.

U septembru 2022. Rusija je regrutovala još 300.000 ljudi, u prvoj mobilizaciji od Drugog svetskog rata. Smatra se da bi Moskva to mogla ponovo da uradi posle predsedničkih izbora u martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Rusko državljanstvo stranim borcima“: Šta predviđa dekret koji je potpisao Putin?

Izvor: Danas, 04.Jan.2024

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je danas dekret kojim se omogućava stranim državljanima koji se bore za Rusiju u Ukrajini da dobiju rusko državljanstvo za sebe i svoje porodice, prenosi Rojters.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.