Putin odlikovao Nikolića

Izvor: RTS, 04.Nov.2017, 15:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin odlikovao Nikolića

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je Orden prijateljstva bivšem predsedniku Srbije i predsedniku Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislavu Nikoliću, za njegov veliki lični doprinos jačanju strateškog partnerstva i prijateljskih veza između Rusije i Srbije. Nikolić je izjavio da je izuzetno ponosan na Orden prijateljstva.
Visoko priznanje Nikoliću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je dodeljeno na Dan narodnog jedinstva, kojim se u Rusiji obeležavaju događaji iz 1612. godine, kada je narod pod rukovodstvom Kuzme Manjina i Dmitrija Požarskog oslobodio Moskvu od poljskih osvajača.

"Sasvim je očigledno da su se danas u ovoj sali u Kremlju okupili ljudi koji vole Rusiju i kojima je mnogo stalo do naše zemlje, jezika, kulture i istorije. Hteo bih odlikovanima da se zahvalim na tako lepim osećanjima", rekao je Vladimir Putin
Zahvaljujući na priznanju, Nikolić je rekao da orden u ime građana Srbije dobija od države koja za Srbiju i srpski narod istorijski predstavlja najbližeg prijatelja i saveznika.
"Ovaj orden dobijam od ruskog naroda, koji nam je blizak po poreklu, jeziku, veri, istoriji, sa kojim gradimo zajedničku budućnost", kazao je Nikolić.
On je istakao da mu je drago što je predsednik Rusije prepoznao napore koje je on kao predsednik Srbije uložio da se, i pored mnogobrojnih teškoća i prepreka, maksimalno unaprede odnose između naših zemalja i da se zajedničkim snagama dovedu do nivoa strateških.
"Drugačije ne sme i ne može da bude", naglasio je Nikolić.
Budite uvereni da ću, koliko budem živeo i šta god budem radio, nastaviti da se zalažem za dalje jačanje odnosa između naših bratskih naroda i država, poručio je Nikolić, koji je svim građanima Rusije čestitao praznik.
Nikolić je dodao da je izuzetn ponosan na orden i to ne samo u lično ime i u ime porodice, nego i u ime svih građana Srbije.
"Svako ko odlikuje razmišlja o onom koga odlikuje, a svako ko je odlikovan razmišlja o tome ko ga je odlikovao", rekao je Nikolić, koji je sada na čelu Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom.
Kako je istakao, bezmalo nijedan građanin Srbije ne može se ubediti da ne postoji večito i trajno prijateljstvo između srpskog i ruskog naroda i dve države.

"Ja sam se trudio u svom mandatu da ne narušim to prijateljstvo, da naši odnosi budu podignuti na viši nivo i da ostvarimo mnogo bolju komunikaciju nego što je postojala do tada. Mislim da sam u tome uspeo", konstatovao je Nikolić.
Nikolić je ocenio da je odlikovanje koje je dobio znak da nije mnogo pogrešio u odnosima prema Rusiji i podsetio da je i on Putina odlikovao najvišim srpskim ordenom.
"Mislim da su i novi predsednik i Vlada Srbije na apsolutno istom kursu i sa istim željama i da će i dalje nastaviti da sarađuju sa Rusijom", rekao je Nikolić.
On je dodao da se prijateljstvo zemalja obično meri obimom trgovinske razmene ili investicija, ali da, kada su Srbija i Rusija u pitanju, ta razmena nije u skladu sa odnosima koji postoje između dve države, pa se zato i o tome mnogo razgovaralo.
"Idemo dalje, na ozbiljnom smo putu da uz vojnotehničku saradnju, koja je izvanredna, uspostavimo i mnogo bolju saradnju u oblasti obrazovanja i mislim da će ruske kompanije u oblasti najviših tehnologija uskoro investirati u Srbiju, kako bi pokazali svetu šta sve imaju", rekao je on.
Nikolić je dodao da će to biti urađeno da bi ruski stručnjaci pokazali da žele da Srbija ne zaostane u tehnološkom razvoju, kao "i da naš tehnološki razvoj ne bude oslonjen samo na jednu stranu".
"Ako je politika na minimum dve strane, i razvoj treba da bude na minimum dve strane", ukazao je Nikolić.
Istakao je da je Savet na čijem je čelu deo Vlade Srbije, koja ga je i formirala, i svi projekti koji su trenutno u opticaju su njeni.
Savet te projekte, kako je objasnio, pronalazi, "vezuje ljude, održava kontakte" i zato će mediji uskoro imati priliku da više pišu i "o drugim vidovima saradnje sa Ruskom Federacijom nego do sada".  
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.