Putin obara još jedan rekord? Ovoga puta Staljinov

Izvor: B92, 10.Dec.2023, 18:19

Putin obara još jedan rekord? Ovoga puta Staljinov

Sve oči u Rusiji uprte su u predsednika Vladimira Putina, koji će, ako obezbedi još jedan šestogodišnji mandat, premašiti rekord koji je postavio Staljin.

Staljin, koji je predvodio Sovjetski Savez od 1924. do 1953. godine, drži rekord kao šef ruske države koji je najduže vladao od raspada Ruske imperije.

Ukoliko bi Putin obezbedio pobedu, on bi ne samo proširio svoju političku dominaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već bi i učvrstio svoje mesto u ruskoj istoriji kao lider sa najdužim stažom od vremena carice Katarine Velike.

Putinu, koji je prvi put preuzeo dužnost predsednika 2000. godine i od tada igra istaknutu ulogu u ruskoj politici, nije strano da obara rekorde. Ako pobedi, Putin bi produžio svoj već značajan mandat, nadmašivši čak i Staljina.

Poslednji put Rusija je bila svedok lidera sa tako dugom vladavinom tokom 18. veka kada je carica Katarina Velika vladala ogromnim Ruskim carstvom. Njena vladavina je trajala od 1762. do 1796. godine.

Putinove pristalice tvrde da je Putinovo rukovodstvo stabilizovalo Rusiju, osiguralo ekonomski rast i zadržalo njen status globalne sile. Međutim, kritičari izražavaju zabrinutost zbog uticaja na politički pluralizam, ljudska prava i razvoj otvorenijeg i inkluzivnijeg političkog sistema, a svakako rat i invazija na Ukrajinu.

Putinov aktuelni predsednički mandat ističe 7. maja sledeće godine.

Sledeći predsednički izbori u Rusiji zakazani su za 17. mart. Putin će se kandidovati za predsednika po peti put.

U slučaju pobede, koju nije teško predvideti u režimu koji je uspostavio, na funkciji će ostati još šest godina, do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.