Putin neće doživeti 80-u

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 09:59

"Putin neće doživeti 80-u"

"Vladimir Putin neće preživeti narednih 10 godina", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u intervjuu brazilskoj televiziji TV Globo.

Zelenski je odbacio mogućnost da će rat u Ukrajini, kao i onaj u Siriji, trajati 30 godina.

"Ne može. Putin neće tako dugo živeti. Uporedite Siriju i Ukrajinu. On se u Siriji nije borio tempom kojim se bori protiv nas. Zato neće preživeti 30 godina. Neće postojati, on umreće“, rekao je ukrajinski predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i predvideo da oslabljeni Putin, koji će 7. oktobra napuniti 71 godinu, neće doživeti 80 godina.

Zelenski je rekao da ruski vojnici "duboko u svom biću" znaju da ne mogu da pobede Ukrajinu i da će propasti Putinov plan da je potčini. "Sve što pokazuju na bojnom polju pokazuje da Rusija nije sposobna da okupira celu Ukrajinu i da nas uništi“, dodao je ukrajinski predsednik. "U početku su to mogli. Mislili su da će to uraditi. Ali mi smo uradili nešto u zemlji i inostranstvu da postanemo jači od njih", rekao je Zelenski.

Ukrajinac je rekao da će se on i njegova generacija odupreti svim pokušajima Rusije da se pregrupiše i porazi Ukrajinu. "Sve dok smo živi, nećemo im dozvoliti da postanu jaki kao što su bili", rekao je Zelenski.

On je dodao da je rat u Siriji tragedija, ali da je ruska invazija na Ukrajinu opsežnija. "Ne mislim da se svet ujedinio oko sirijske tragedije. Mislim da je to bila greška. Uvek je greška kada svet misli da je rat negde daleko. Ne mislim da se ovde radi o mom herojstvu ili o tome da sam ujedinila zemlje koje nam pomažu. Mislim da su to uradile sve osobe u našoj zemlji koje su uradile nešto važno u ovom važnom trenutku. Ovo je i želja i slučajnost. Naše opredeljenje je apsolutno - sloboda ili smrt", rekao je Ukrajinac. ustvrdio je predsednik.

Očekuje se da će Zelenski doći na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja će biti održana 5. septembra, i tamo agitovati za svoju "formulu mira" u svojoj zemlji.

Opsežni mirovni plan Zelenskog sadrži deset tačaka, među kojima su obnavljanje teritorije Ukrajine, povlačenje ruskih trupa iz cele zemlje i specijalni sud za procesuiranje ruskih ratnih zločina. Njegov plan uključuje i mere za garantovanje nuklearne bezbednosti, obezbeđenje izvoza ukrajinskog žita, oslobađanje svih ratnih zarobljenika, sprečavanje ekocida i budućih sukoba i potvrđivanje završetka rata potpisanim dokumentom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.