Putin naložio: Rusija otvara?

Izvor: B92, 10.Maj.2023, 19:53

Putin naložio: Rusija otvara?

Rusija otvara kopneni koridor za izvoz žita u Kinu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je Vladi Rusije da do oktobra razmotri pitanje sklapanja sporazuma između Rusije i Kine u cilju povećanja proizvodnje žita na teritoriji ruskih okruga i povećanja njegovog izvoza na kinesko tržište.

"Razmotriti pitanje zaključivanja međuvladinog sporazuma između Rusije i Kine prema projektu 'Novi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kopneni žitni koridor Rusija-Kina' u cilju povećanja proizvodnje žita na teritorijama Dalekoistočnog, Uralskog i Sibirskog federalnog okruga, kao i obim izvoza žita na tržište Kine", navodi se u dokumentu koji je objavljen na sajtu Kremlja.

Rok za izvršenje naloga je 1. oktobar 2023. godine.

Turska očekuje produženje sporazuma o žitu

U međuvremenu, ministar odbrane Turske Hulusi Akar saopštio je da Ankara računa na to da će prehrambeni sporazum biti produžen tako da odgovara svim stranama. Inače, u Istanbulu su počeli dvodnevni pregovori o inicijativi za izvoz žita iz Ukrajine.

"Održali smo tehničke pregovore 5. maja. Danas smo se ponovo okupili. Stigli su zamenici ministara Rusije i Ukrajine koji će učestvovati na sastanku. Biće trilateralni, kvadrilateralni – uz učešće predstavnika UN – i bilateralni kontakti. Odlučićemo u kom pravcu ćemo krenuti narednih dana. Nadamo se da će sporazum o žitu biti produžen u interesu svih strana", rekao je ministar u intervjuu za državnu televiziju TRT.

Prehrambeni sporazum, koji su 22. jula 2022. potpisali predstavnici Rusije, Turske, Ukrajine i UN, podrazumeva izvoz ukrajinskog žita, hrane i đubriva preko Crnog mora iz tri luke. Koordinacijom saobraćaja brodova bavi se Zajednički koordinacioni centar u Istanbulu. Od 18. marta 2023. Rusija je produžila važenje sporazuma za 60 dana – do 18. maja, a Ukrajina insistira da je ugovor produžen za 120 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.