Putin na pomenu žrtvama Katinjske šume

Izvor: RTS, 07.Apr.2010, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin na pomenu žrtvama Katinjske šume

Premijer Vladimir Putin prvi ruski lider koji je odao poštu i položio vence u Katinjskoj šumi, na mestu u kojoj je po Staljinovom naređenju 1940. godine ubijeno 22.000 poljskih zarobljenika.

Premijer Rusije Vladimir Putin, kao prvi ruski lider, doputovao je u Katinj da oda poštu hiljadama Poljaka, vojnih zarobljenika, streljanih po naređenju Staljina u Katinjskoj šumi.

Putin je zajedno sa premijerom Poljske Donaldom Tuskom položio vence u Katinjskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šumi kraj Smolenska, u Rusiji, na 70. godišnjicu tog ratnog zločina nad Poljacima.

Streljanje na osnovu Staljinovog dekreta od 5. marta 1940. godine, počelo je 4. aprila i trajalo sve do maja 1940. godine.

Masovne grobnice u Katinjskoj šumi otkrili su Nemci 13. aprila 1943. godine.

Zapadni saveznici tada nisu želeli da veruju da je vojnike i civile koje su posle 17. septembra 1939. godine iz istočnih delova Poljske odveli u logore u Sovjetskom Savezu, zaista likvidirala sovjetska tajna policija, a ne Nemci.

Komemorativna svečanost počela je popodne ekumenskom molitvom za žrtve u kojoj su učestvovali velikodstojnici poljskih hrišćanskih crkava, na čelu sa poglavarom Poljske pravoslavne crkve, arhiepiskopom Savom, i predstavnici poljskih Jevreja i Muslimana.

Premijeri su vence položili i na ruskom groblju gde su sahranjene hiljade građana Sovjetskog Saveza, žrtve Staljinovih čistki 1937. i 1938. godine, a i tu je održana zajednička molitva.

Staljin krivac za zločin

Sa najviše nestrepljenja u Poljskoj se očekivao govor ruskog premijera nad grobovima streljanih poljskih zarobljenika. Putin je danas, kako su se i nadali, jasno ponovio da je Staljin krivac za zločin.

"Ne mogu se sakriti sećanja na zločine. Poljska i Rusija, kao nijedan drugi narod uspele su da prežive sve tragedije 20. stoleća. U našoj državi vrlo je jasna ocena zločina totalitarnog režima i ta ocena se ne može revidirati", rekao je Putin u Katinu.

Ruski premijer ukazao je da stradanja u prošlosti i zajednička istorija spajaju Ruse i Poljake.

"Nismo u stanju da izmenimo to što se desilo u prošlosti, ali možemo da sačuvamo ili otkrijemo istinu, znači: istorijsku pravdu. Nemamo moralno pravo da ostavimo narednim pokoljenjima nepoverenje i neprijateljstvo", rekao je Putin na kraju govora.

Poljski premijer rekao je da je za Poljake "uvek bilo važno da na bojnom polju ne ostavljamo svoje poginule".

Za Poljsku je važnije da Rusija skine oznaku "Poverljivo" sa svih dokumenata o tom zločinu iz svojih arhiva i rehabilituje poljske oficire, od pukog priznanja da su oko 22.000 poljskih vojnih zarobljenika streljali Sovjeti po naređenju Staljina.

Moskva to za sada odbija. Do sada nisu poznata imena više od 3.800 poljskih oficira sa takozvane beloruske liste koji su streljani kod Minska.

Porodice katinjskih žrtava kažu da nema potrebe da se Putin danas izvinjava zbog zločina koji je počinio Staljinov totalitarni režim jer je to već učinio Boris Jeljcin.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin prvi ruski lider na pomenu streljanim Poljacima

Izvor: Danas, 07.Apr.2010

Premijer Rusije Vladimir Putin, kao prvi ruski lider, došao je danas u Katin da oda poštu hiljadama Poljaka, vojnih zarobljenika, streljanih po naređenju Staljina u Katinskoj šumi.

Nastavak na Danas...

Putin osudio zločine totalitarnog režima

Izvor: Vesti-online.com, 07.Apr.2010

U Rusiji je data jasna ocena o zločinima totalitarnog režima i ona se neće menjati, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin tokom zajedničke posete sa poljskim kolegom Donaldom Tuskom memorijalnom kompleksu "Katin" u Smolenskoj oblasti, gde su tokom Drugog svetskog rata streljani poljski vojnici..."Za...

Nastavak na Vesti-online.com...

Putin u Katinju prekretnica u pomirenju Rusije i Poljske

Izvor: NaDlanu.com, 07.Apr.2010

VARŠAVA, 7. aprila 2010. (Beta) - Prvo zajedničko odavanje pošte ruskog i poljskog premijera hiljadama poljskih vojnih zarobljenika koji su po naređenju Staljina streljani u Katinjskoj šumi u proleće 1940. kraj Smolenska, prekretnica je koja otvara put ka istorijskom pomirenju Rusa i Poljaka, prve...

Nastavak na NaDlanu.com...

Dogovorene dugoročne isporuke ruskog gasa u Poljsku

Izvor: Kurir, 07.Apr.2010

SMOLJENSK, 7. aprila (Tanjug) - Rusija i Poljska su praktično dogovorile dugoročne isporuke ruskog gasa, a potrebni dokumenti će biti potpisani u najskorije vreme, izjavio je danas ruski premijer Vladimir Putin posle pregovora sa poljskim kolegom Donaldom Tuskom. Putin je istakao da je "poljska strana...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.