Putin mora da bude poražen?

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 08:06

Putin mora da bude poražen?

Petorica viđenih savetnika i diplomata sa Zapada u autorskom tekstu zahtevaju da ukrajinski partneri pomognu Kijevu svim sredstvima.

Samo pobeda nad Rusijom, pišu, može doneti prihvatljiv mir.

Ruski predsednik Vladimir Putin još nije odustao od cilja da zauzme celu Ukrajinu i "izgleda da i dalje veruje da je izdržljiviji od Ukrajine i međunarodne koalicije koja je podržava", pišu u autorskom tekstu petorica uticajnih političkih savetnika i diplomata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa Zapada.

Tekst pod naslovom "Kako Putin može biti pobeđen" potpisali su dugogodišnji savetnik kancelarke Merkel i današnji šef Minhenske konferencije o bezbednosti Kristof Hojzgen, zatim bivši vodeći general NATO i vojni savetnik Francuske Stefon Abrijal te bivši američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džim Džons.

Kao autori potpisani su i bivši državni sekretar u britanskom Ministarstvu spoljnih poslova Sajmon Mekdonald i bivši spoljnopolitički savetnik Italije Stefano Stefanini.

Ruska pobeda u Ukrajini bi, pišu, podrila međunarodni poredak baziran na pravilima i stvorila "opasan presedan" za druga kršenja teritorijalnog integriteta.

"Ali ukoliko države koje podržavaju Ukrajinu izaberu ispravnu strategiju i dosledno je sprovedu, Putinove namere će propasti. On potpuno potcenjuje snagu slobode", pišu petorica diplomata u tekstu koji je u ponedeljak (17. april) objavio Tagesšpigel.

Navodeći da se otpor Putinovom režimu javlja i u drugim bivšim sovjetskim republikama, te da Moskva ostaje sa malo saveznika i da ni Kina nije voljna da sasvim podrži ruske ciljeve, autori pišu: "Sloboda ima jaču snagu privlačnosti od tiranije."

Prema njima, "ukrajinski borci za slobodu moraju biti podržani svim sredstvima", i tu nisu dovoljne samo reči. Putinu se mora pokazati da ne može dobiti rat iscrpljivanja.

"U našoj pomoći Ukrajini moramo ići do kraja. Moramo da isporučimo Ukrajini oružje i municiju koja joj treba, kako bi uzvratila ruskoj agresiji", navodi se u tekstu.

"Što pre Putin razume da neće postići ciljeve u Ukrajini, to pre se može postići mir i okončati patnja ukrajinskog naroda", navode savetnici, pozivajući da se Kijevu isporuče tenkovi, rakete većeg dometa i borbeni avioni za "uspešnu kontra-ofanzivu".

Prema njima, samo ukrajinska pobeda može voditi "uspešnim pregovorima o miru pod prihvatljivim uslovima". Što se tiče tih pregovora, pišu autori, ne treba poklanjati previše poverenja Kini.

"Kako bismo se suprotstavili Moskvi i Pekingu, moramo biti daleko aktivniji van granica naše transatlantske zajednice. U mnogim delovima sveta se primaju ruski i kineski narativi prema kojima je NATO odgovoran za rat u Ukrajini, a spoljna politika SAD i njenih evropskih saveznica zasnovana na neokolonijalističkim potezima i dvostrukom moralu", navodi se u tekstu.

Petorica autora pozivaju da se "baci svetlo" na rusku i kinesku "agresivnu spoljnu politiku" i predano radi na partnerstvu sa zemljama Afrike, Latinske Amerike i Azije.

Hojzgen, Abrijal, Džons, Mekdonald i Stefanini pozivaju na ulaganje više novca u odbranu. "Nije više prihvatljivo da Nemačka i Italija ne izdvajaju ni dva odsto BDP za odbranu", pišu, dodajući da francuska namenska industrija mora da pređe u "ratni modus" kao što traže tamošnje vlasti.

"Jači evropski doprinos je potreban kako bi se očuvala i podrška Ukrajini u SAD. Putin igra na kartu umora od Ukrajine u Sjedinjenim Državama, a mi moramo dokazati suprotno!", navodi se u tekstu.

Ovaj apel se završava tvrdnjom da je Putin, "umesto da vlada imperijom, postao međunarodno prezren" i suočen sa optužnicom za ratne zločine.

"Ali da bi nastavila borbu za slobodu i odnela pobedu nad Putinom, Ukrajini treba više podrške. Ukrajinski partneri moraju da pojačaju napore. Ukoliko sloboda bude imala jače karte od tiranije, pobeda je izvesna", navode petorica uticajnih savetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.