Putin ljut: Evo zašto neke zemlje miniraju projekat Severni tok 2

Izvor: B92, 07.Jun.2019, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin ljut: Evo zašto neke zemlje miniraju projekat "Severni tok 2"

Sankt Peterburg -- Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da zemlje koje lobiraju za obustavljanje izgradnje gasovoda "Severni tok 2" nisu navikle da plaćaju svoje račune.

"Sprovodjenje ovog projekta ne odgovara logici i interesima onih koji su, u okviru postojećeg univerzalističkog modela, navikli na ekskluzivnost i permisivnost da njihove račune plaća neko drugi. Zato su pokušali i pokušvaju da miniraju ovaj projekat", rekao je Putin.

Na plenarnoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međunarodno-ekonomskog forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF), Putin je istakao da je ovaj projekat istovremeno namenjen poboljšanju energetske bezbednosti Evrope i otvaranju novih radnih mesta, i da u potpunosti zadovoljava nacionalne interese svih učesnika, i Evropljana i Rusa.

"Da nije ispunjavao njihove interese, naši evropski partneri tamo nikada ne bi bili. Ko bi ih naterao da budu tamo? Došli su zato što su zainteresovani za sprovođenje ovog projekta", rekao je Putin.

Očekuje se da će gasovod "Severni tok 2", koji ide od ruske obale po dnu Baltičkog mora do Nemačke, biti završen krajem 2019. godine. Prolazi kroz ekskluzivne ekonomske zone i teritorijalne vode pet zemalja - Rusije, Finske, Švedske, Danske i Nemačke, zaobilazeći tranzitne zemlje kao što su Ukrajina, Belorusija, Poljska i druge istočnoevropskih i baltičke države.

Svaki od dva kraka gasovoda imaće kapacitet od 27,5 milijardi kubnih metara. Ukupni troškovi projekta procenjeni su na 9,5 milijardi evra. Kompanija "Severni tok 2", sa Gaspromom koji je jedini akcionar, izvodi radove na izgradnji ovog cevovoda, a evropski partneri na projektu su nemački Vinteršel i Uniper, austrijski OMV, francuski Anži i anglo-holandski Rojal Dač Šel.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Putin: Evo zašto neke zemlje miniraju projekat Severni tok 2

Izvor: Blic, 07.Jun.2019

Ruski predsednik Vladimir Putin smatra da zemlje koje lobiraju za obustavljanje izgradnje gasovoda Severni tok 2 nisu navikle da plaćaju svoje račune.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.