Putin je u govoru upotrebio jednu važnu reč. Ipak, ni reči o njemu...

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 12:53

Putin je u govoru upotrebio jednu važnu reč. Ipak, ni reči o njemu...

Moskva -- U svom prvom obraćanju nakon pobune, ruski predsednik Vladimir Putin zahvalio je borcima grupe Vagner koji su odstupili da bi izbegli krvoproliće.

Putin je, takođe, obećao da će kazniti odgovorne za pobunu.

U svom obraćanju naciji, Putin je obećao da će odgovorni za oružanu pobunu koja je njegovu zemlju gurnula u haos biti "privedena pravdi".

On je rekao da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poštovati svoje obećanje da će dozvoliti da Vagnerovi borci budu prebačeni u Belorusiju ako to žele, da potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane ili da se jednostavno vrate svojim porodicama.

Putin je rekao i da je Rusija u subotu dokazala da je svaka "ucena" osuđena na neuspeh. Nije pomenuo Vagnerovog šefa Jevgenija Prigožina, koji je pokrenuo oružanu pobunu.

"Zahvaljujem vam (Rusima) na vašoj otpornosti, vašem jedinstvu i vašem patriotizmu. Ova solidarnost građana je pokazala da je svaka ucena (...) osuđena na propast", rekao je on u obraćanju naciji, pre nego što je ponudio vojnike paravojne grupe da potpišu ugovor sa redovnom vojskom, da se "vrate svojim porodicama i najmilijima" ili da "odu u Belorusiju".

"U Vagneru većina su i ruski patrioti. Pokazali su svoju hrabrost u odbrani Donbasa, ali su bili ohrabreni da se bore protiv svojih sunarodnika", rekao je Putin.

"Obrnuvši se unazad, izbegli su dalje krvoproliće", dodao je ruski predsednik.

"Moramo da razmišljamo o ljudima koji su zapravo odlučio da to uradi“, zaključio je Putin. Putin je takođe zahvalio beloruskom lideru Aleksandru Lukašenku, koji je navodno posredovao u sporazumu o okončanju krize.

Profesor Univerziteta Džons Hopkins Sergej Radčenko rekao je da je Putin tokom svog govora upotrebio rusku reč za "puč" da bi zastrašio Ruse i naterao ih da se ujedine oko njega, piše Bi-Bi-Si.

"On govori da može doći do iznenadnog državnog udara ili građanskog rata", rekao je Radčenko i dodao da je Putin rekao da je "odlično" što je ruski narod pokazao podršku njegovom režimu prošlog vikenda.

"On koristi strah Rusa od neizvesnosti da učvrsti svoj autoritet, ali nema sumnje da je njegov autoritet ozbiljno narušen", rekao je Radčenko za Bi-Bi-Si.

Profesor je rekao da je podtekst Putinovog obraćanja glasio otprilike ovako: "Da nije mene, vama bi svaki dan bio haotičan."

Radčenko je rekao i da Putin kao da je sugerisao da Vagneru više neće biti dozvoljeno da deluje na teritoriji Rusije.

Dajana Magnej, dopisnica Skaj njuza iz Moskve, primetila je da Putin nikada nije pomenuo Prigožina tokom svog govora i da ruski lider nema običaj da jasno stavlja do znanja svojim neprijateljima da ih smatra protivnicima.

Putin je rekao da je oružana pobuna koju predvodi Prigožin upravo ono što Kijev i Zapad žele – bratoubistvo, sukob Rusa protiv Rusa. Ovo krivično delo može se prevazići samo konsolidacijom ruskog društva.

Međutim, da li ruska javnost želi da se ujedini oko ovog cilja? Niko je nije pitao, a najmanje Putin i njegovi ljudi.

Prigožin se povukao posle opsežnih pregovora u kojima je učestvovao i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko. Putin se plaši rascepkanog društva i mora da naglasi da pokušaji da se uništi Rusija neće uspeti. Međutim, subotnji ustanak je pokazao da je počeo i da ruski predsednik juri okolo pokušavajući da prikrije te pukotine. Rusija je želela da joj Putin pokaže put napred.

Njegovo obraćenje je bilo konfuzno. Mnogo je pričao, a malo govorio.

Kako će Prigožin završiti? Nije poznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.