Putin je sa Pašinjanom razgovarao o situaciji oko Karabaha, mirovnom sporazumu Baku-Jerevan

Izvor: Vostok.rs, 07.Apr.2023, 20:26

Putin je sa Pašinjanom razgovarao o situaciji oko Karabaha, mirovnom sporazumu Baku-Jerevan

 Ruski predsednik Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan razgovarali su u petak telefonom o situaciji oko Nagorno-Karabaha i pripremi mirovnog sporazuma između Jermenije i Azerbejdžana, javila je pres-služba Kremlja.
Nastavljene su diskusije o različitim aspektima trenutne situacije oko Nagorno-Karabaha“, navodi se u saopštenju. Kremlj je napomenuo da je značaj primene sporazuma lidera Rusije, Jermenije i Azerbejdžana za period 2020-2022, „uključujući one koji se odnose na obezbeđivanje bezbednosti i stabilnosti na jermensko-azerbejdžanskoj granici, obnavljanje ekonomskih i transportnih veza na Severnom Kavkazu i pripremu ponovo je potvrđen mirovni ugovor između Jermenije i Azerbejdžana. Pored toga, dotaknuta su i neka aktuelna pitanja bilateralnih odnosa“, saopštila je pres-služba ruskog lidera posle razgovora koji je održan na inicijativu jermenske strane. Pres-služba jermenske vlade je takođe saopštila da su Pašinjan i Putin razgovarali o deblokadi transportnih komunikacija na Južnom Kavkazu. Ovo je četvrti telefonski razgovor Putina i Pašinjana od početka ove godine, prethodni je održan 13. marta. Poslednji telefonski razgovor između ruskog predsednika i njegovog azerbejdžanskog kolege Ilhama Alijeva obavljen je 16. marta. Sukob između Jermenije i Azerbejdžana oko planinskog regiona Nagorno-Karabaha, sporne teritorije koja je bila deo Azerbejdžana pre raspada Sovjetskog Saveza, ali prvenstveno naseljena etničkim Jermenima, izbio je u februaru 1988. nakon što je Autonomni Region Nagorno-Karabah proglasio nezavisnost od Azerbejdžanske Sovjetske Socijalističke Republike. Rusija je više puta delovala kao posrednik u rešavanju situacije između Bakua i Jerevana, uključujući i održavanje razgovora između lidera Jermenije i Azerbejdžana. Uz posredovanje Moskve u novembru 2020. godine usvojena je izjava o potpunom prekidu neprijateljstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u dokumentu, azerbejdžanska i jermenska strana zaustavile su se na zauzetim pozicijama, niz oblasti je došao pod kontrolu Bakua, a ruski mirovnjaci su raspoređeni duž linije kontakta i u koridoru Lačin. Nakon toga, lideri tri zemlje usvojili su još nekoliko zajedničkih izjava o situaciji u regionu. Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.