Putin je pokvareno ljudsko biće. Sve će nas nadživeti

Izvor: B92, 21.Sep.2023, 10:37

"Putin je pokvareno ljudsko biće. Sve će nas nadživeti"

Nedavna razmišljanja Vladimira Putina bila su neuobičajena čak i po njegovim standardima, piše ruski opozicionar Leonid Gozman za Novaja Gazeta Evropa.

Kako je naveo, njegova razmišljanja su izazvala spekulacije o njegovom mentalnom stanju.

Dodao je da se ne radi samo o Putinovoj tvrdnji da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je "imenovan od strane Zapada posebno da bi njegova jevrejska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << etnička pripadnost mogla da se koristi kao smokvin list za nacističku politiku zemlje".

Putin je, takođe, nedavno tvrdio da je samo 150 umetnika pobeglo iz Rusije od početka rata – samo dva po regionu, i zbog čega je tolika buka, dodajući da je njihov odlazak na kraju bio dobra stvar za Rusiju jer su ionako promovisali "netradicionalne vrednosti".

Kako je kazao, Putin se tu nije zaustavio, takođe je našao vremena da tvrdi da je bivši šef kabineta Borisa Jeljcina, Anatolij Čubajs, ilegalno boravio u inostranstvu pod imenom Moše Izraelevič, pobegavši iz Rusije, iako je Putin priznao da ne razume zašto je to uradio pošto nije imao krivični postupak. Bar ne za sada.

Zatim je, pokušavajući da se duhovito vrati na komentar američkog državnog sekretara Entonija Blinkena da je za mir u Ukrajini potrebno "dvoje kao za tango", Putin rekao da će zapravo svi biti primorani da umesto njih izvode barinju, tradicionalni ruski narodni ples. Gozman je naveo da ove primedbe prevazilaze opšti nivo živosti koji Putin obično nudi svojoj publici, i da su neki posmatrači izrazili zabrinutost.

"Da li je zdrav? Da li je i dalje sposoban da obavlja svoje službene dužnosti".

Dodao je da iako veruje da je Putin nesposoban već neko vreme, čini se da je njegovo zdravlje sasvim dobro.

"U stvari, verovatno će nas sve nadživeti. Ono što se desilo jeste da je Putin prestao da se suzdržava i da je počeo da razmišlja naglas", kazaio je.

Gozman tvrdi da je maska je skinuta.

"Šta je izazvalo njen pad", upitao je i dodao da postoje tri mogućnosti:

Prvo je da on doživljava degeneraciju ličnosti u vezi sa godinama sa psihopatskom akcentuacijom, što rezultira opadanjem samokontrole.

Druga opcija je da je jednostavno prestao da brine šta neko misli: ja ću reći šta želim, a vi ćete mi svejedno aplaudirati zbog toga.

Treća mogućnost jeste krhki stisak stvarnosti koji je prouzrokovan stalnim tokom laskanja u kombinaciji sa potpunom usamljenošću njegovog postojanja što je rezultiralo dubokom zabludom.

"U svakom slučaju, njegovi komentari nisu imali za cilj da manipulišu Rusima – on zapravo veruje u sve što kaže, što je mnogo gore. Dok smo zauzeti pokušavajući da shvatimo šta se krije iza njegovih gnomskih izjava, ispostavilo se da je to samo Putinovo pravo ja".

Naveo je i da je "Putinova očajnička potreba da se dopadne često ga je navela da donosi loše odluke".

Ruski opozicionar je naveo da je Putinova tvrdnja da je Zelenskog "imenovao Zapad" najistaknutija je po onome što otkriva njegovo razumevanje demokratije – ideja da predsednike bira biračko telo za njega je očigledno nedokučiva.

"Ova kombinacija homofobije, antisemitizma, seksizma, etnocentrizma, teorija zavere i prezira prema svima koji se refleksno ne kolebaju pred autoritetom mogla bi dobiti bilo koji broj naučnih imena. Ja lično to nazivam pokvarenim ljudskim bićem", rekao je i dodao:

"Svakog dana ponovo zavirujemo u mračni i prilično užasan svet Vladimira Putina koji nema skoro ništa zajedničko sa stvarnošću, ali Putin nije ništa mudriji. Nosio svoju masku ili ne, on nastavlja da donosi odluke i naređuje dok traje rat, zaključuje Gozman".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.