Putin je i zvanično brutalno zakucan FOTO

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 13:33

Putin je i zvanično brutalno "zakucan" FOTO

Bivši predsednik Mongolije ismejao je ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovo istorijsko objašnjenje zašto je izvršio invaziju na Ukrajinu.

Putin je, kako podseća Biznis insajder, često koristio istorijske granice kako bi racionalizovao svoju invaziju, tvrdeći da Rusija ima pravo na Ukrajinu, iako je reč o nezavisnoj zemlji.

U svom intervjuu sa američkim novinarom Takerom Karlsonom prošle nedelje, Putin je nizao vekove i vekove ruske i evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istorije, ali istoričari kažu da veliki deo istorije koju je izneo ruski predsednik jednostavno ne postoji.

Sada se na društvenoj mreži Iks oglasio Čahija Elbegdorij, nekadašnji predsednik Mongolije i njen bivši premijer, koji je takođe demantovao Putinove tvrdnje.

On je na toj društvenoj mreži podelio mape koje pokazuju koliko je bilo veliko Mongolsko carstvo, koje je nekada kontrolisalo delove današnje Rusije.

“Posle Putinovog razgovora našao sam mongolsku istorijsku mapu. Ne brinite. Mi smo mirna i slobodna nacija“, napisao je Elbegdorij.

Karte koje je podelio pokazale su i kolika je Rusija bila u 15. veku.

Mongolsko carstvo je nekada bilo najveće na svetu. Njegova teritorija je pokrivala veći deo Evroazije, kao i današnju Kinu i veći deo Rusije, kao i Ukrajinu.

Danas je Mongolija, između Kine i Rusije, manja zemlja, ali je i dalje jedna od najvećih svetskih nacija u pogledu ukupne kopnene površine.

Vlada Mongolije nije podržala rusku invaziju na Ukrajinu, iako je nije direktno osudila.

Ali Elbegdorij je bio glasan u svojoj podršci Ukrajini. On je u februaru 2023. napisao: “Svetske demokratije moraju da se okupe sa još većom rešenošću kako bi proglasile da se o slobodi ne može pregovarati i da Ukrajini daju oružje koje joj je potrebno da pobedi”.

On je zatim dodao: “Znam da Putin ne toleriše slobodu. Sedeo sam sa njim u mnogim prilikama. On prezire razlike i konkurenciju. Plaši se slobodne Ukrajine. Kao duboki narcis, nije mogao da priušti da vidi uspešnije i prosperitetnije susede."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.