Putin jasan: Njih ne dirajte

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 16:38

Putin jasan: Njih ne dirajte

Rusija je zapravo tolerantna prema ljudima netradicionalne seksualne orijentacije, sve dok ne siraju decu, izjavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je to rekao u utorak, obraćajući se posetiocima foruma "Snažne ideje za novo vreme", godišnjem događaju koji organizuje ruska Agencija za strateške inicijative koju podržava država.

"Prilično smo tolerantni prema ljudima netradicionalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << seksualne orijentacije. Jednostavno se time ne razmećemo, i ne verujemo da je u redu da se time ne razmećemo. Neka svi žive, odrasli, kako hoće. Niko ih ni u čemu ne ograničava", naveo je Putin i objasnio da, u suštini, postoji samo nekoliko pravila koja ograničavaju LGBTK zajednicu u zemlji.

"Što se dece tiče, već sam mnogo puta rekao: 'Ne diraj decu.' To je prvo, a drugo, mi smo, pre svega, država koja se rukovodi tradicionalnim vrednostima", podvukao je ruski predsednik.

Tokom proteklih nekoliko godina, Rusija je postepeno pooštravala svoje zakonodavstvo u cilju suzbijanja širenja onoga što naziva "LGBT ideologijom", podseća Raša tudej internešenel.

Akcija je počela 2013. godine, kada je širenje pomenute propagande među maloletnicima zabranjeno.

Zabrana je pojačana u decembru 2022. godine, kada su novim zakonodavstvom uvedene velike novčane kazne za svakoga ko je proglašen krivim za promovisanje "netradicionalnih seksualnih odnosa", pedofilije i transrodnosti među maloletnicima i odraslima.

Krajem prošle godine, Vrhovni sud Rusije je zabranio "međunarodni LGBT javni pokret", označivši ga kao ekstremistički. Zabrana je proistekla iz tužbe ruskog Ministarstva pravde, koje je tražilo od najvišeg suda da to učini, tvrdeći da je pokret bio umešan u "podsticanje društvene i verske nesloge", kao i da pokazuje neodređene "ekstremističke osobine".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.