Putin jača energetsko partnerstvo sa Kinom

Izvor: Vesti-online.com, 18.Maj.2014, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin jača energetsko partnerstvo sa Kinom

Predsednik Rusije Vladimir Putinotputovaće u utorak u Kinu u posetu čiji je cilj da ojača odnose dve zemlje, posebno u oblasti energetike, javljaju agencije.

U Kinu krenuo da učvrsti prijateljstvo: Vladimir Putin 

 

Tokom dvodnevne posete Šangaju, Putin i njegov domaćin, kineski predsednik Si Đinping, nastojaće da zaključe gasni sporazum koji treba da otvori veliko kinesko tržište Rusiji u trenutku kada Evropa pokušava da smanji svoju >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zavisnost od ruskog gasa.

 

Dvojica lidera treba takođe da učestvuju na forumu o regionalnoj bezbednosti i da prisustvuju pomorskim vojnim vežbama u Istočnom kineskom moru.

 

Ovo je, kako navodi agencija Frans pres, način da se pokaže njihova bliskost u trenutku kada se Moskva suproststavlja Zapadu u najgoroj krizi od hladnog rata izazvanoj pripajanju Krima Rusiji u martu i nastavku nemira na istoku Ukrajine.

 

Saradnja dve gasne kompanije

Drugi sporazum koji se razmatra jeste između ruskog naftnog giganta Rosnjefta i kineskog Sinopeka, dve kompanije koje su 2013. potpisale preliminarni sporazum o isporuci 100 miliona tona ruske nafte Kini tokom deset godina.

Dve zemlje takođe treba da se slože o eksploataciji nafte i uglja, naveo je Kremlj.

Kina bi takođe mogla da poruči 100 aviona Superdžet 100 od ruskog proizvođača Suhoja.

 

 

SAD i EU optužuju Rusiju da podstiče nemire u Ukrajini zbog čega su uveli sankcije protiv bliskih Putinovih saradnika i prete još radikalnijim merama ako Moskva poremeti održavanje predsedničkih izbora u Ukrajini 25. maja.

 

U tom konteksu poseta ruskog predsednika Kini, koja je prvobitno trebalo da bude isključivo posvećena energetskim pitanjima, poprimila je drugu dimenziju, ističu analitičari.

 

Cilj Putinove posete biće da pokaža da Rusija, suočena sa zapadnim sankcijama, nije izolovana, da ima saveznike, rekao je Pjotr Topiškanov iz moskovskog ogranka Karnegi centra.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.