Putin isključuje povratak u G7

Izvor: Vostok.rs, 07.Mar.2024, 18:25

Putin isključuje povratak u G7

Povratak u Grupu sedam razvijenih zemalja (G7) nema smisla za Rusiju jer je Zapad uvek ignorisao njene interese, izjavio je predsednik Vladimir Putin u sredu na sastanku sa učesnicima Svetskog festivala mladih u Sočiju.
Predsednik je napomenuo da su donedavno mnoge zemlje, uključujući Rusiju, nastojale da se pridruže Zapadu i pridruže grupi najvećih razvijenih ekonomija sveta. Rusko članstvo je suspendovano do daljnjeg nakon njenog ponovnog ujedinjenja sa Krimom 2014. Moskva je kasnije shvatila, objasnio je Putin, da „nema smisla“ da se ponovo pridruži G7 jer „niko tamo“ nije uzimao u obzir interese zemlje. "To je problem. I to je greška naših zapadnih partnera“, istakao je ruski lider. On je dodao da u stvarnosti bogate zemlje nisu spremne da stvore sistem međunarodnih ekonomskih odnosa koji bi „otvorio tržišta za ekonomije u razvoju i koji bi stvorio liberalne uslove za razvoj i rast“. G7, koji se sastoji od SAD, Kanade, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i Japana, kao i Evropske unije kao „nenabrojane članice“ bio je poznat kao G8 pre suspenzije Rusije. Obraćajući se učesnicima festivala, Putin je istakao da uprkos trenutnoj hijerarhiji u zapadnom svetu, „želja za nezavisnošću i zaštitom suvereniteta i dalje izbija na površinu. To je neizbežno za celu Evropu“, izjavio je predsednik. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Moskva

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.