Putin i članovi Saveta za bezbednost razmatrali odluku Krima o priključenju Rusiji

Izvor: Blic, 06.Mar.2014, 15:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i članovi Saveta za bezbednost razmatrali odluku Krima o priključenju Rusiji

Ruski predsednik Vladimir Putin održao je danas operativni sastanak sa članovima Saveta za bezbednost Rusije, na kom je razmatrana situacija u Ukrajini, s obzirom na današnju odluku skupštine Krima o prisajedinjenju te autonomne republike Rusiji, javile su ruske agencije.

Na sastanku su prisustvovali premijer Dmitrij Medvedev, predsednici oba doma ruske skupštine Sergej Nariškin i Valentina Matvijenko, načelnik predsedničke administracije Sergej Ivanov, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Spoljne obaveštajne službe Mihail Fradkov, načelnik Federalne službe bezbednosti Nikolaj Bortnjikov, ministri policije i odbrane Vladimir Kolokoljcev i Sergej Šojgu, kao i sekretar i stalni član Saveta Nikolaj Patrušev i Boris Grizlov.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima ranije danas donela je odluku o stupanju AR Krim kao subjekta federacije u Rusku Federaciju a referendum o statusu zakazan je za 16. mart.

Na sveopštem referendumu koji uključuje i grad sa specijalnim statusom Sevastopolj, odlučivaće se o dva pitanja - "Da li ste za ujedinjenje Krima sa Rusijom s pravom subjekta Ruske federacije?" i "Da li ste za obnovu važenja Ustava Republike Krim iz 1992. godine i za status Krima kao dela Ukrajine?".

Skupšina Krima je obrazložila ove odluke događajima iz prošlog meseca u Kijevu.

"Nacionalističke snage koje su uzele vlast neustavnim prevratom grubo krše Ustav i zakone Ukrajine, neotuđiva prava i slobode građana, uključujući pravo na život, slobodu mišljenja i izražavanja, pravo da se govori na maternjem jeziku. Ekstremističke grupe više puta su pokušale da prodru na Krim radi zaoštravanja situacije, eskalacije napetosti i nezakonite uzurpacije vlasti", navodi se u objašnjenju krimske skupštine.

Njen predsednik Vladimir Konstantinov rekao je da odluka skupštine treba da bude potvrđena na referendumu.

"Odluku su poslanici doneli kao odgovorni političari. Jednoglasno su se založili za ujednjenje s Rusijom a referendum 16. marta - veoma se nadamo - potvrdiće našu odluku", rekao je on.

Agencija RIA Novosti prenela je izjavu zamenik predsednika odbora Državne Dume (donjeg doma parlamenta) za ustavno zakonodavstvo i državno uređenje Dmitrija Vjatkina da će Duma o mogućnosti prisajedinjenja Krima Rusiji raspravljati u ponedeljak, 10. marta.

Lider "Pravedne Rusije" Sergej Mironov, predlagač zakona o pojednostavljenom prijemu u sastav Rusije dela strane države rekao je da "braća na Krimu obnavljaju istorijsku pravdu i ispravljaju grešku koju je dopustilo sovjetsko rukovodstvo (...) kada je Krim dat Ukrajini".

Oktobra 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika (ASSR) u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike (RSFSR), a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici (USSR).

Prema statističkim podacima iz decembra prošle godine, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.