Putin i Ši potvrdili savezništvo i ponovili tvrdnje o navodnom mešanju Zapada

Izvor: VOA, 15.Dec.2021, 17:29

Putin i Ši potvrdili savezništvo i ponovili tvrdnje o navodnom mešanju Zapada

Rusija i Kina trebalo bi da budu posvećene u odbacivanju mešanja Zapada i odbrani svojih interesa u oblasti bezbednosti, saglasili su se predsednici dve države Vladimir Putin i Ši Đinping tokom video poziva koji su održali. "Trenutno se određene međunarodne snage pod maskom demokratije i ljudskih prava mešaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije i brutalno gaze međunarodno pravo i priznate norme međunarodnih odnosa", izvestila je kineska državna novinska agencija Sinhua citirajući kineskog predsednika, prenosi Rojters. Njihov susret održan je osam dana pošto su u sličnom formatu razgovarali Putin i američki predsednik Džo Bajden. Jurij Ušakov, predstavnik Kremlja, izjavio je da je Ši Putinu ponudio podršku u nastojanjima da ostvari, kako je ukazano, obavezujuće bezbednosne garancije za Rusiju od Zapada. Takođe, kako je preneo Ušakov, Ši je ruskom predsedniku rekao i da razume zabrinutost Moskve. Prema njegovim rečima, dvojica državnika kritikovali su formiranje novih vojnih saveza – poput partnerstva između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država ili pak savezništva Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država. Tokom razgovora, Putin je rekao da se raduje susretu sa Šijem na predstojećim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, koje se održavaju u Februaru. Inače, to je događaj kome zvaničnici američke vlade neće prisustvovati zbog, kako je ranije ukazano, zločina počinjenih protiv pripadnika islamske zajednice u zapadnom regionu Šinđang. Agencija Rojters navodi da je razgovor dvojice predsednika prikazao u kolikoj meri se Rusija i Kina oslanjaju jedna na drugu u trenutku napetosti njihovih odnosa za Zapadom. Kina je pod pritiskom zbog stanja ljudskih prava u toj zemlji, a Rusija se nalazi pod optužbama zbog zaoštravanja odnosa prema Ukrajini.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

BITKA KOJU AMERIKA NE MOŽE DA DOBIJE Putin i Si razvlače Bajdena na dva fronta: "Veliki rat sa Rusijom i Kinom mogao bi da okonča našu naciju i usmrti desetine miliona Amerikanaca"

Izvor: Blic, 16.Dec.2021, 14:56

Iako su američki i ruski predsednici Džo Bajden i Vladimir Putin pre nekoliko dana konačno seli da porazgovaraju licem u lice, doduše preko video linka, Rusija je, kako se smatra, sve bliža stanju spremnosti za lansiranje invazije na susednu Ukrajinu. Tenzije, međutim, rastu i oko statusa Tajvana...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.