Putin i Si Đinping nisu razgovarali o miru u Ukrajini — Kremlj

Izvor: Vostok.rs, 22.Apr.2023, 16:27

Putin i Si Đinping nisu razgovarali o miru u Ukrajini — Kremlj

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping nisu razgovarali o mirovnoj formuli Kijeva o ukrajinskom rešenju tokom razgovora u Moskvi, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u sredu.
„Ne, nije se razgovaralo o ukrajinskoj formuli mira, došlo je do razmene mišljenja o odredbama kineskog mirovnog plana“, naglasio je portparol Kremlja. Prema njegovim rečima, žaljenje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog što Peking nije odgovorio na njegovu ponudu da se pridruži mirovnoj formuli Kijeva je „pitanje koje se tiče bilateralnih odnosa Kine i Ukrajine“. Peskov je podsetio da je Putin u utorak, sumirajući svoje razgovore sa kineskim predsednikom, izvestio o raspravi o kineskom mirovnom planu. Ruski lider je istakao da mnoge odredbe kineskog mirovnog plana o Ukrajini mogu biti uzete kao osnova za ukrajinsko rešenje kada Zapad i Kijev budu spremni za to. Istovremeno, on je istakao da do sada nije uočena takva spremnost. Si Đinping je 20-22. marta posetio Rusiju. To je bila njegova prva državna poseta od njegovog reizbora za treći mandat. U februaru je kinesko ministarstvo spoljnih poslova objavilo dokument o političkom rešavanju krize u Ukrajini. Ovaj dokument od dvanaest tačaka uključuje pozive na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbednosti, rešavanje humanitarne krize u Ukrajini, razmenu ratnih zarobljenika između Moskve i Kijeva, kao i otkazivanje jednostrane sankcije uvedene bez odgovarajuće odluke Saveta bezbednosti UN. Kina je u objavljenom dokumentu opisala dijalog i pregovore kao jedini način za rešavanje krize u Ukrajini i pozvala sve strane da podrže Moskvu i Kijev u „jednom prema drugom“, kao i u ranom obnavljanju direktnog dijaloga. Ističe se da svetska zajednica treba da stvori uslove i obezbedi platformu za nastavak pregovora. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije je saopštio da kineske vlasti nisu odgovorile na njegov predlog da se pridruži ukrajinskoj formuli mira. Obraćajući se video-linkom na samitu G20 sredinom novembra, Zelenski je rekao da Kijev ima svoj „mirovni plan“ u deset tačaka. On je pomenuo nuklearnu, prehrambenu i energetsku bezbednost, razmenu zatvorenika po formuli „svi za sve“, kao i povlačenje ruskih trupa i obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Kako je istakla portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, inicijativa Kijeva da se održi „samit mira“ u UN nije ništa drugo nego PR potez Vašingtona.     Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.
Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.