Putin i Nikolić trasiraju put za jačanje ekonomskih veza

Izvor: Politika, 06.Sep.2012, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Nikolić trasiraju put za jačanje ekonomskih veza

Do kraja septembra Parlament Srbije će se izjasniti o predlogu da Južni tok postane projekat od nacionalnog značaja, čime bi se izbegli nesporazumi oko eksproprijacije zemljišta

Najavljeni susret predsednika Rusije i Srbije, Vladimira Putina i Tomislava Nikolića, 11. septembra u Sočiju, biće dobra prilika da se trasira put za dalje jačanje ekonomske saradnje dve zemlje.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Putinove administracije u susret sastanku na vrhu navodi se da će dvojica predsednika dosta pažnje posvetiti jačanju trgovinsko-ekonomske i energetske saradnje, uključujući i realizaciju strateškog gasovoda Južni tok.

Privredna saradnja i dogovor o konkretnim poslovnim aranžmanima razmatrani su i na sastanku Srpsko-ruskog međuvladinog komiteta za saradnju, koji je u sredu održan u Moskvi.

Ministar rudarstva Milan Bačević izjavio je, posle tog sastanka, da je jedna ruska kompanija zainteresovana za preuzimanje železare u Smederevu.

On je kazao i da je Srbija ponudila ruskoj Sberbanci strateško partnerstvo u vidu mreže Agrobanke, koja pokriva 85 odsto teritorije Srbije i da odgovor od Sberbanke očekuje u narednih 10 dana.

Govoreći o Južnom toku, koji je, kako je istakao, takođe bio tema razgovora sa predstavnicima ruske vlade, Bačević je rekao da će se do kraja septembra Parlament Srbije izjasniti o predlogu da Južni tok postane projekat od nacionalnog značaja, čime bi se izbegli nesporazumi oko eksproprijacije zemljišta na trasi po kojoj će se taj energetski objekat graditi.

On je takođe naveo da sa ruske strane postoji želja da se u decembru počne sa realizacijom tog projekta, kojim Srbija stiče potpunu energetsku nezavisnost, a može da doprinese i značajnom pojeftinjenju gasa.

Rusija je, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS), jedan od vodećih trgovinskih i investicionih partnera Srbije, a robna razmena između dve zemlje 2011. godine iznosila je više od dve milijarde dolara, što predstavlja povećanje za 42,5 odsto u odnosu na 2010. godinu.

Za šest meseci ove godine srpski izvoz na rusko tržište je bio u blagom porastu, ali je ukupan obim robne razmene opao, u odnosu na isti period lane, za 14,7 odsto, na 1,45 milijardi dolara.

Od 2003. do 2011. godine ukupan obim ruskih investicija u privredu Srbije premašio je 1,5 milijardi dolara.

Analiza PKS-a pokazuje da je Rusija šesti izvozni partner Srbije sa učešćem od sedam odsto, a prvi u uvozu sa udelom oko 13 odsto, uz stalan i visok deficit na srpskoj strani.

Na uvoznoj strani godinama dominira učešće energenata u rasponu od 70 do 80 odsto.

Srbija i Ruska Federacija imaju potpisane sve sporazume bitne za institucionalno regulisanje bilateralnih ekonomskih odnosa.

Posebno treba istaći Sporazum o slobodnoj trgovini iz 2000. godine, prema kome je oko 99 odsto proizvoda oslobođeno plaćanja carine u međusobnom prometu, pod uslovom da je zadovoljena klauzula o 51 odsto domaćeg porekla proizvoda.

Do sada zaključenim sporazumima stvoren je pravni okvir za dinamičan razvoj ukupnih dvostranih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije, navode u PKS-u, uz napomenu da je ukupno na snazi oko 30 dvostranih sporazuma, protokola i drugih pravnih dokumenata.

Među najvažnijim ruskim investicijama u Srbiji je kupovina 51 odsto akcija NIS-a od kompanije „Gaspromnjeft” za 400 miliona evra.

Ruska kompanija „Lukoil” kupila je srpsko preduzeće „Beopetrol” i uložila više od 300 miliona dolara.

Početkom 2010. godine počela je izgradnja magistralnog gasovoda Niš–Leskovac, u dužini od 52 kilometra. Projekat finansira kompanija „Jugorosgas”, a izvođači radova su srpska preduzeća.

Ruski investitori su uložili i u druge sektore srpske privrede – obojenu metalurgiju, mašinogradnju, hemijsku industriju, turizam i bankarstvo.

Tanjug

----------------------------------------------

Potreba uspostavljanja strateškog partnerstva Srbije i Rusije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je tokom jučerašnjeg susreta sa zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Vladimirom Titovom da bi želeo da se ekonomska saradnja sa Rusijom unapredi i da se stvore uslovi kako bi ruske investicije u srpsku privredu bile što veće.

To će, kako je navedeno u saopštenju Pres službe predsednika Srbije, biti ključna tema razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, u Sočiju 11. septembra, prenosi Tanjug.

U otvorenom i prijateljskom razgovoru Nikolić je takođe rekao da je želja Srbije da bude deo Evropske unije, ali isto toliko je važno i od strateškog značaja za našu zemlju i partnerstvo sa Ruskom Federacijom.

Titov se saglasio sa predsednikom Nikolićem o potrebi uspostavljanja strateškog partnerstva između Srbije i Rusije.

U vezi sa tim, Rusija je svesna da se Srbija nalazi u velikim ekonomskim poteškoćama i spremna je da razmotri kako da joj pruži značajnu pomoć do kraja ove i tokom sledeće godine, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Nikolić je zahvalio gostu na principijelnoj politici koju Rusija vodi o pitanju problema Kosova i Metohije, kao i na pomoći, koju je Rusija pružila Srbiji u gašenju nedavnih požara.

Titov je juče i sa premijerom Ivicom Dačićem razgovarao o mogućnostima za unapređenje saradnje dveju zemalja, kao i o pomoći za smanjenje budžetskog deficita i mogućnosti za ruske investicije u Srbiji.

Premijer Dačić je istakao potrebu povećanja robne razmene između Srbije i Rusije, koja je protekle godine iznosila dve i po milijarde dolara, dok je pre ekonomske krize bila četiri milijarde.

Titov je preneo zvanični poziv premijeru Srbije da prisustvuje obeležavanju početka radova na gasovodu „Južni tok”, navedeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Glavne teme razgovora ministra spoljnih poslova Srbije Ivana Mrkića i zamenika ministra inostranih poslova Ruske Federacije Vladimira Titova odnosile su se na sveobuhvatnu bilataralnu saradnju Srbije i Rusije, a zajednički je konstatovano da su odnosi dve zemlje prijateljski i razvijeni, bez otvorenih pitanja, a izražena je spremnost da ubuduće jačaju.

Mrkić je preneo zahvalnost na kontinuiranoj podršci Rusije u naporima Srbije da očuva svoju teritorijalnu celovitost i suverenitet.

Mrkić i Titov izrazili su zadovoljstvo dosadašnjim susretima zvaničnika Srbije i Rusije i istakli zadovoljstvo zbog predstojećih susreta na najvišem nivou, navodi se u saopštenju.

Tokom razgovora, konstatovana je obostrana spremnost za dalje produbljivanje ekonomskih odnosa i ukazano je na neophodnost potpisivanja paketa sporazuma koji će pomoći širenju saradnje u svim oblastima, dodaje se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

objavljeno: 07.09.2012.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.