Putin i Merkelova: Nastaviti s primenom Minskog sporazuma

Izvor: Vostok.rs, 20.Apr.2016, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin i Merkelova: Nastaviti s primenom Minskog sporazuma

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom o nedavnim dešavanjima u Ukrajini, sa naglaskom na značaj stroge i potpune implementacije Minskog sporazuma, objavila je pres-služba Kremlja.

„Oni su se složili da treba da nastave sa političkim i diplomatskim naporima u olakšavanju sprovođenja sporazuma, pre svega u ’normandijskom formatu‘ (Rusija, Nemačka, Francuska, Ukrajina), kao i u okviru OEBS-a“, objavila je pres-služba ruskog predsednika u izveštaju u kom se naglašava da je Merkelova zvala Putina.

Kontakt grupa je ranije danas održala sastanak u Minsku. Učesnici su razgovarali o pogoršanju situacije na liniji razgraničenja u Donbasu i o lokalnim izborima.

Minski sporazum potpisan je 12. februara 2015. godine, nakon pregovora u takozvanom „normandijskom formatu“ u beloruskoj prestonici Minsku.

Sklapanju sporazuma u Minsku prisustvovali su ruski predsednik Vladimir Putin, francuski predsednik Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Paket mera predviđa prekid vatre, povlačenje oružja, lokalne izbore u Donbasu, ustavne reforme u Ukrajini i uspostavljanje radnih podgrupa o bezbednosti, politici, ekonomiji i humanitarnim komponentama.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.