Putin i Erdogan: Ključno je

Izvor: B92, 03.Dec.2021, 20:31

Putin i Erdogan: "Ključno je"

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas telefonom o načinima za unapređenje rusko-turskih odnosa.

Deo sastanka bio je posvećen razvoju situacije između Azerbejdžana i Jermenije kao i drugim regionalnim pitanjima, posebno Siriji, Libiji i Ukrajini.

Dva predsednika razgovarala su danas o bilateralnim odnosima i praktičnim aspektima saradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije i Turske, u oblasti energetike i poljoprivrede, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Putin je obavestio Erdogana u telefonskom razgovoru i o glavnim rezultatima trilateralnog sastanka koji su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana održali u Sočiju 26. novembra, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

Kako je saopšteno, na zahtev turskog predsednika Putin ga je obavestio o glavnim rezultatima trilateralnog sastanka koji je održan godinu dana posle potpisanog sporazuma o Nagorno-Karabahu 9. novembra 2020. godine, a Kremlj je istakao da je ključno da su razgovori potvrdili spremnost Bakua i Jerevana da sarađuju u kontekstu obezbeđivanja stabilnosti u regionu, kao i uspostavljanje mehanizama za razgraničenje i demarkaciju granice između dve države.

Dva predsednika su još potvrdila obostrano zadovoljstvo stepenom saradnje u cilju stabilizacije situacije i uspostavljanja mirovnog procesa u Siriji, a dogovoreno je da vojno osoblje dve zemlje sprovodi zajednički rad u cilju smirivanja situacije u region Idliba, navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin i Erdogan razgovarali su i o situaciji u Libiji i istakli da političko i diplomatsko rešenje u toj zemlji, uz posredovanje UN, nema alternativu, potvrdila je ruska strana.

Prema Kremlju, izražena je nada u uspeh opštih izbora 24. decembra, za koje se očekuje da će "promovisati obnovu libijske državnosti i teritorijalnosti integritet.“

Ruski predsednik je Erdoganu tokom telefonskog razgovora saopštio da Ukrajina nastoji da odloži sporazume iz Minska.

"Predsednik Rusije je istakao da Kijev nastavlja svoju destruktivnu politiku usmerenu na odugovlačenje sporazuma iz Minska", saopštila je pres služba Kremlja.

Kako se navodi, o tome svedoče provokacije koje ukrajinske oružane snage organizuju u zoni sukoba, uključujući upotrebu turskih bespilotnih letelica „Bajraktar“ za napade, prenosi TASS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.