PUTIN SVIM SILAMA gasi VATRU na Kavkazu! Strah od RAZBUKTAVANJA KRVAVOG RATA koji je OSAKATIO REGION

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Apr.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PUTIN SVIM SILAMA gasi VATRU na Kavkazu! Strah od RAZBUKTAVANJA KRVAVOG RATA koji je OSAKATIO REGION

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom. Tokom razgovora je lider Azerbejdžana govorio Putinu o sastanku sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom o rešavanju situacije u Nagorno-Karabahu, saopštila je pres-služba Kremlja.

„Održan je telefonski razgovor predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ilham Alijev je dao svoju ocenu sastanka sa premijerom Republike Jermenije Nikolom Pašinjanom o situaciji u Nagorno-Karabahu, koji je održan u Beču 29. marta“, navodi se u saopštenju.

Ruski lider je naglasio važnost intenziviranja pregovora o Nagorno-Karabahu i izrazio spremnost da pomogne u rešavanju ovog pitanja, dodaje se u saopštenju.

„Predsednik Rusije je naglasio važnost intenziviranja pregovaračkog procesa između Bakua i Jerevana. Izražena je spremnost Rusije da dalje pomaže u pronalaženju načina za mirno rešenje problema Nagorno-Karabaha, konkretno u formatu Minske grupe OEBS-a. Prilikom razmatranja bilateralnih pitanja je potvrđeno zajedničko raspoloženje za proširenje uzajamno korisne saradnje u različitim oblastima“, navodi se u saopštenju.

Sukob u Karabahu počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavio o izlasku iz Azerbejdžanske SSR. U septembru 1991. godine u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR). Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

Od 1992. godine vode su pregovori o mirnom rešavanju sukoba u okviru Minske grupe OEBS-a. Azerbejdžan insistira na očuvanju svog teritorijalnog integriteta, a Jermenija brani interese nepriznate republike, pošto NKR nije strana u pregovorima.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 01.04.

Izvor: Vostok.rs, 02.Apr.2019

  . . Pregled dešavanja na ratištu u Siriji za 01.04. Stanje na frontu  - .. . Pregled političkih i drugih vesti za 01.04. .   Putin i Netanijahu razgovarali o situaciji u bliskoistočnom regionu  - Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa premijerom Izraela...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.