Putin: Raste rizik od nuklearnog rata, ali Rusija drži konce u svojim rukama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 11:59

Putin: Raste rizik od nuklearnog rata, ali Rusija drži konce u svojim rukama

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da raste rizik od nuklearnog rata, ali da Moskva drži konce u svojim rukama, preneo je Rojters.

On je dodao i da Rusija gleda na svoj nuklearni arsenal isključivo kao na defanzivni instrument odvraćanja.

Putin je poručio da bi Rusija branila svoju teritoriju i njene saveznike "svim raspoloživim sredstvima", dodajući da je Vašington, a ne Moskva, postavio "taktičko" nuklearno oružje u drugim zemljama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

On je istakao i da bi ruska vojska mogla dugo da se bori u Ukrajini, ali da u ovom trenutku ne vidi potrebu da mobiliše dodatne vojnike.

"Što se tiče trajanja specijalne vojne operacije, pa, naravno, ovo može biti dug proces", rekao je Putin.

Govoreći o mobilizaciji, ruski predsednik je saopštio da se od 300.000 mobilisanih, u zoni specijalne vojne operaciji nalazi 150.000 ljudi, a da 77.000 njih direktno učestvuje u borbenim dejstvima.

Ponovio je i stav da Rusija nije imala izbora osim da vojno interveniše u Ukrajini, rekavši da su tamo "prozapadni revolucionari započeli rat tamo 2014. godine, kada je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič svrgnut posle višenedeljnih uličnih protesta".

Putin je ovo izjavio tokom sednice ruskog Saveta za ljudska prava koja je prenošena direktno na televiziji, rekavši da je Zapad tretirao Rusiju kao državu "druge klase" koja nema pravo na svoje postojanje.

On je poručio da ruski Savet za ljudska prava može da bude važno međunarodno mesto za zaštitu ljudskih prava.

"Smatram da naš državni savet kao institucija već radi sa brojnim civilnim organizacijama u Rusiji, ali i inostranstvu i može da postane važno međunarodno mesto na kojem se može razgovarati o pitanjima ljudskih prava i zaštite u modernom svetu", istakao je Putin, preneo je TASS.

On je dodao da se "doktrina ljudskih prava globalno koristi da se uništi suverenitet država i podrži dominacija Zapada".

"Vidimo da se ta doktrina koristi da se uništi suverenitet država, da se opravda zapadna politička, finansijska, ekonomska i ideološka dominacija", istakao je Putin.

Putin i Al Nahjan razgovarali o zapadnim netržišom limitiranju cena nafte

Putin je danas razgovarao sa šeikom Mohamed bin Zajed Al Nahjanom o odluci zapadnih zemalja da uvedu netržišna ograničenja cene za rusku naftu, saopštila je danas pres služba Kremlja.

"Dve strane su istakle efikasnost zajedničkog rada u okviru grupe OPEK+ na obezbeđivanju stabilnosti svetskog tržišta nafte. Sa zadovoljstvom su konstatovali da su sve države učesnice dosledno sprovodile dogovorene odluke", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Dodaje se da su se dvojica državnika "u tom kontekstu, dotakli situacije u vezi s nastojanjima niza zapadnih zemalja, koja su u suprotnosti s principima svetske trgovine, da uvedu antitržišna ograničenja na cenu ruske sirove nafte.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.