Putin dozvolio prodaju

Izvor: B92, 19.Feb.2024, 21:29

Putin dozvolio prodaju

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas dekret kojim se HSBC holdingsu dozvoljava da proda 100% svojih akcija njegove ruske podružnice Ekspobanci JSC.

Tako je dao zeleno svetlo da jedna od najvećih evropskih banaka napusti Rusiju.

To proizlazi iz dokumenta objavljenog na zvaničnom državnom portalu pravnih akata, prenosi Teletrejder.

Kako se podseća, u junu 2022. HSBC je objavio kako se saglasio da proda svoju rusku podružnicu Ekspobanci. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Međutim, ruske vlasti su pooštravale pravila za prodaju strane imovine, pa su banke primoravane da traže Putinovo odobrenje za svaku takvu transakciju.

Prethodno je britanski kreditor objavio da je planirana prodaja njegovog ruskog poslovanja rezultirala gubitkom od 300 miliona dolara.

Odobrenje je objavljeno u uredbi o bazi pravnih podataka zemlje, ali još nije jasno da li će ruska banka moći da zaključi taj posao, čak i uz Putinovu dozvolu, jer je u decembru postala predmet američkih sankcija, preneo je Blumberg.

Tokom dve godine rata Rusije sa Ukrajinom, najveći izlazak iz ruskog finansijskog sektora do sada je bila prodaja Rosbanke PJSC, u vlasništvu banke Sosijete ženeral SA, investicionoj kompaniji najbogatijeg čoveka Rusije Vladimira Potanjina, a za taj posao francuska banka dobila je oko tri milijarde evra. Blumberg ističe da austrijska banka Rajfajzen internešenal AG i italijanski Unikredit i dalje ne mogu da napuste zemlju, u kojoj su najveći potencijalni kupci pod međunarodnim sankcijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.