Putin dolazi u Beograd 20. oktobra

Izvor: Blic, 09.Jul.2014, 21:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin dolazi u Beograd 20. oktobra

Premijer Srbije Aleksandar Vučić na sastanku s Vladimirom Putinom ugovorio je sve detalje oko realizacije „Južnog toka“, kao i posetu predsednika Rusije Srbiji.

Nakon što su sve nedoumice rešene na ovom sastanku, sinoć su kodirektori „Južnog toka“ Aleksandar Siromjatin i Dušan Bajatović s direktorom „Centrogasa“ Stanislavom Anikejevom potpisali ugovor o početku izgradnje „Južnog toka“.

- Više nema nikakvih prepreka za realizaciju ovog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << projekta - rekao je izvor „Blica“ iz Moskve.

Saradnja Moskve i Beograda

Gradonačelnici Beograda i Moskve Siniša Mali i Sergej Sobjanin dogovorili su se da u naredna tri meseca bude potpisan ugovor o saradnji dva grada.

- Ugovorom bi se konkretizovali projekti na kojima će Beograd i Moskva zajednički raditi u narednom periodu - rekao je Mali.

Premijer Vučić je juče gotovo dva sata razgovarao s predsednikom Rusije.

- Veoma sam zadovoljan rezultatima posete i srdačnošću koju su pokazali naši domaćini, posebno predsednik Putin - rekao je Vučić novinarima.

Srpski premijer naveo je da je s Putinom razgovarao o ekonomskoj, političkoj i svakoj drugoj saradnji dve države.

- Putin je prihvatio moj poziv za posetu i veoma brzo, pre kraja godine, biće u Beogradu. To, čini mi se, dovoljno govori o međusobnom uvažavanju i saradnji koju Srbija ima s Rusijom - rekao je srpski premijer, a kako „Blic“ saznaje, Putin će u Beograd doći 20. oktobra, na proslavu Dana oslobođenja Beograda.

On je ocenio da su rezultati razgovora s ruskim državnim vrhom dobri za Srbiju i njene građane i precizirao da se razgovaralo o „Južnom toku“, NIS-u i Đerdapu, o nekim novim potencijalnim investicijama.

S Putinom je pričao oko 40 minuta, a proveli su još sat na zajedničkom ručku u Putinovoj podmoskovskoj radnoj rezidenciji Novo-Ogarjovo.

Ruski predsednik je rekao da Rusija namerava da ojača odnose sa Srbijom, pre svega u ekonomskoj sferi: „Srbija i Rusija su puno toga već zajedno uradile, ali imaju još više mogućnosti“.

- Pratimo političku situaciju u Srbiji, a što je najvažnije, očekujemo da zajedno razvijamo najbolje moguće ekonomske odnose - rekao je Putin pred sastanak, dodavši da zna da je Vučić juče imao značajne razgovore s ruskim kolegom.

Poklonio Putinu tajne

Putin je Vučiću poklonio crtež mladića i devojke na staklu koji predstavljaju Srbiju i Rusiju, tačnije zajedništvo te dve zemlje. To simbolizuje sećanje na 28. jul, kad je Srbija ušla u Prvi svetski rat. Vučić je zauzvrat, otkriva naš izvor, Putinu dao kutiju koju čuva 25 godina. On je naglasio da je u toj kutiji čuvao svoje tajne i uspomene.

Očekujemo da zajedno razvijamo najbolje moguće ekonomske odnose, rekao je Putin

Vučić je zahvalio Putinu i na podršci Rusije po pitanju Kosova i Metohije. Kad je u pitanju tema o krizi u Ukrajini, Vučić je naglasio da Rusija ničim nije opominjala, a kamoli ucenjivala Srbiju. On je rekao da je Putin više puta ponovio da je mir u Ukrajini interes za sve.

Procene analitičara su da je Vučićeva poseta Moskvi bila uspešna i da je Srbija potvrdila svoj dosadašnji kurs vojne neutralnosti i traženja dubljih ekonomskih i političkih veza sa svim partnerima, s Rusijom kao i sa EU i SAD.

- Posetom su dominirale teme o energetici i ekonomskim odnosima, a politička pitanja poput ukrajinske krize i srpskog predsedavanja OEBS-om bile su u drugom planu iz prostog razloga što u Rusiji ne postoji pritisak da se Srbija opredeli. Nije manir Rusije da se meša u unutrašnje stvari drugih država, posebno ne na Balkanu, za koji zna da spada u interesnu sferu EU. Srbija može da nastavi da brani sopstvene interese i da zadrži neutralan stav - prokomentarisao je za „Blic“ Vučićevu posetu Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodne odnose.

Trapara je rekao da će se u narednim danima znati više detalja o sporazumu oko gasovoda „Južni tok“, o ceni gasa i srpskom dugu od 300 miliona evra, i da tu ne treba očekivati iznenađenja.

Isti stilista

Vučić i Putin pojavili su se vrlo slično obučeni: plavo odelo, slična kravata i svetloplava košulja, crne cipele i čarape. Zvonko Marković, modni dizajner, objašnjava da je plava boja poslovna i da su tonovi umirujući.

- Pokazuju ozbiljnost, hladnokrvnost i trezvenost - kaže on.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.