Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Okt.2015, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Vrhunac privredne krize je dostignut

Privreda se prilagodila novim uslovima, vrh krize je već dostignut, ukazao je danas je ruski predsednik Vladimir Putin istupajući na investicionom forumu "Rusija zove!".

"Naravno, mi smo se suočili s pojavom krize. Neki stručnjaci smatraju, a ja se slažem s njima da je vrhunac krize već dostignut i da se privreda u celini prilagodila ili se sa sigurnušću prilagođava promenjenim uslovima ekonomskog života", kazao predsednik.

On je dodao da to govori o >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << prvim znacima stabilizacije bez obzira na to što se u nekim oblastima privrede uočava pad, što nije slučaj za poljoprivredom.

"Vlada i Centralna banka pokazale su doslednost i sposobnost da postignu rezultate u krizi. Uprskos svim teškoćama i izazovima sa kojima se suočila ruska privreda, naš upravljački tim pokazao je visok stepen odgovornosti, doslednosti i sposobnosti da postignu rezultate. Mislim da je to takođe dobar preduslov da se pokaže da je Rusija dobro mesto da za zajednički radi sa stranim investitorima", kazao je Putin.

On je ocenio da se uvođenje plivajućeg deviznog kursa pokazalo kao dobro i pravovremeno rešenje za privredu zemlje. U narednim godinama ruska ekonomija će, kako smatra, prevazići recesiju i počeće pozitivna dinamika.

Rusija će stremiti ka inflaciji optimalnoj za razvoj privrede u rasponu od dva do četiri odsto, ali je teško reći za koje vreme će moći da se dostigne taj nivo, naglasio je Putin i podsetio da će prema prognozama Centralne banke inflacija 2017. godine biti četiri odsto.

Odliv kapitala je, prema rečima Putina, zaustavljen, a priliv kapitala u trećem tromesečju 2015. godine, govori o tome da tržište veoma osetljivo reaguje na dešavanje u privredi.

Rusija, kako je kazao, veoma ceni uravnotežen i mudar pristup nemačkog biznisa u Rusiji, koji ne "šara" sa jedne na drugu stranu u zavisnosti od političke situacije, nego se trudi da deluje pragmatično, imajući u vidu svoje interese i interese partnera.

Predsednik je podsetio da je Nemačka jedan od najvećih trgovinsko-ekonomskih partnera Rusije, i to ne samo po obimu trgovinske razmene, nego i po dubini ulaska nemačkog biznisa u rusku ekonomije.

Šef ruske države je objasnio da nemački biznis ne ulazi samo u oblasti koje donose brzu zaradu, nego i u mašinogradnju, poljoprivredu, farmaciju, ključne oblasti kojima se Rusije sada bavi i namerava da to čini i ubuduće.

Predsednik Rusije je takođe izrazio uverenje da projekat gasovoda Severni tok 2 nije usmeren na to da bilo kome uskrati mogućnosti tranzita.

"I zato bih zamolio da sve te političke spekulacije ostavimo po strani", rekao je Putin.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Putin: Ruska privreda je dosegnula vrh krize

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 13.Okt.2015

Ruska privreda se prilagodila novim uvjetima, vrh krize je već dostignut,  kazao je danas je  predsjednik Vladimir Putin istupajući na investicijskom  forumu "Rusija zove!"..."Naravno, mi smo se suočili s pojavom krize. Neki stručnjaci smatraju, a ja se slažem s njima da je vrhunac krize već...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.