Putin: Turski tok primer saradnje, za dobrobit cele Evrope

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Turski tok primer saradnje, za dobrobit cele Evrope

Saradnja Rusije i Turske na projektu "Turski tok", koji je pušten u rad, dobar je primer saradnje dveju zemalja u složenim međunarodnim odnosima i taj projekat je značajan ne samo za te dve zemlje već i za građane cele Evrope, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin.
Vladimir Putin je na svečanosti povodom puštanja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u rad deonice gasovoda "Turski tok" u Istanbulu, kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je to veoma značajan događaj za zemlje jugoistočne Evrope, kao i za celu Evropu.

Predsednik Rusije ističe da implementacija projekta gasovoda i drugih projekata predstavlja dokaz da strateško partnerstvo sa Turskom daje veoma dobre rezultate.
Napomenuo je da se saradnja dveju zemalja odvija u veoma komplikovanoj i teškoj sitauciji i da je, ipak, projekat ruskog gasa za Tursku realizovan.
Podsetio je i da postoji i "Plavi gasovod" ali da sada ruski gas ide za Tursku i druge korisnike novom rutom, i istakao da je projekat "Turski tok" bio veoma zahtevan za izvođače pošto ide ispod Crnog mora.
Gas ide od zapadnog Sibira, zatim do Turske, pa balkanskih zemalja, među kojima je i Srbija, napomenuo je Putin.
"To će biti značajno ne samo za tursku ekonomiju već će doprineti i razvoju mnogih evropskih zemalja", naglasio je Putin i dodao da će novi gasovod doprineti sigurnom snabdevanju gasom cele Evrope, ali i većoj efikasnosti u transportu gasa, uz poštovanje ekoloških standarda.
Putin je zahvalio "Gaspromovim" inženjerima i svima iz drugih kompanija koje su u tom projektu učestvovale, jer su pokazali veliki profesionalizam i posvećenost, što je doprinelo da se projekat na vreme završi.
Zahvalio je i predsedniku Turske što je dao podršku tom projektu i što je Turska na vreme obezbedila sve neophodne dozvole za gradnju.
Putin je u zaključku istakao da su Rusija i Turska u ovo teško vreme sa "ozbiljnim tendencijama" pokazale sasvima drugačiji primer – saradnju za dobro građana dveju zemalja i ljudi u celoj Evropi.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.