Putin: Strane trupe da se povuku iz Sirije, i mi ćemo

Izvor: RTS, 03.Okt.2018, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Strane trupe da se povuku iz Sirije, i mi ćemo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da želi da se sve strane vojne snage povuku iz Sirije po završetku rata i istakao da bi i ruske snage to učinile kada bi sirijska vlada zatražila, javlja AP. Rusija će sarađivati sa SAD i aktuelnim predsednikom Trampom, izjavio je predsednik Rusije. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U građanski rat u Siriji Rusija se umešala 2015. godine pružajući podršku dugogodišnjem savezniku, predsedniku te zemlje Bašaru el Asadu i pružajući pomoć vladi da ponovo zauzme veliki deo teritorije koji je bio pod kontrolom pobunjenika.

Agencija AP podseća da Rusija trenutno upravlja vazdušnom i vodenom bazom u Siriji.
Kremlj je kritikovao umešanost američke vojske u Siriji navodeći da za tako nešto nije bilo odobrenja ni UN ni sirijske vlade.
Kako britanski Rojters prenosi, Putin je kazao da je prisustvo američkih snaga u Siriji narušilo karakter Ujedinjenih nacija.
Govoreći na konferenciji o energiji u Moskvi, Putin je ukazao da bi sve inostrane trupe trebalo da napuste Siriju nakon završetka rata.
Na pitanje da li bi je i ruske snage napustile, on je odgovorio potvrdno, pod uslovom da sirijska vlada to zatraži.
Ruski predsednik nazvao je danas bivšeg ruskog vojnog obaveštajnog oficira Sergeja Skripalja "izdajnikom" i "ološem".
"Neki mediji nastoje da proguraju ideju da je Skripalj bio skoro poput borca za ljudska prava.
On je jednostavno špijun i izdajnik sopstvene zemlje. On je jednostavno ološ i to je sve", poručio je Putin, prenosi Tas.
AP navodi da je ovo prvi put da je Putin direktno osudio Skripalja, koji je nedeljama bio u bolnici zajedno sa ćerkom nakon što su u martu ove godine otrovani u engleskom gradu Solzberiju, za šta je Britanija optužila Rusiju, a Moskva negirala umešanost. 
"Nastavljamo saradnju s Trampom i SAD" 
Rusija će sarađivati sa SAD i aktuelnim predsednikom Donaldom Trampom, izjavio je Putin i dodao da se nada da će "opskurne teze koje se u SAD proturaju" u vezi sa navodnim mešanjem Rusije u predsedničke izbore u toj zemlji, nestati i prestati da truju bilateralne odnose.
"Ne postoji drugi predsednik SAD, niti postoje druge SAD. Nastavićemo da sarađujemo", rekao je Putin na sednici foruma "Ruska nedelja energetike".
Kako prenosi Tas, on je naglasio da su SAD "najveća svetska sila, lider po mnogo čemu" i nazvao ih "prirodnim partnerom (Rusije) u mnogobrojnim oblastima, među kojima su međunarodna bezbednost, neširenje oružja za masovno uništenje, borba protiv terorizma, borba protiv klimatskih promena, za zaštitu životne sredine".
Kazao je da se nada da će strah u Americi od ruskog mešanja nestati.
"Želim da strah od navodnog mešanja Rusije u izbornu kampanju u SAD prestane, da se s vremenom američke elite smire, konačno razreše međusobne sukobe da u toj sferi, kao na tržištu nafte, određena ravnoteža zdravog razuma i nacionalnih interesa bude povraćena", rekao je Putin na pitanje kakav bi ishod želeo da vidi na izborima za Američki kongres na sredini predsedničkog mandata.
On je istakao da se nada da će "unutrašnje političke svađe u SAD prestati da truju rusko-američke odnose i utiču na situaciju u svetu". 
"Rast cena nafte povezan sa političkim faktorima" 
Putin je izjavio da bi preporučio američkom predsedniku da pogleda u ogledalo ako traži osobu odgovornu za rast cena nafte, izveštava agencija Tas.
"Imali smo vrlo dobar sastanak s predsednikom Trampom u Helsinkiju. Međutim, da smo pokrenuli pitanja o kojima sada govorimo, rekao bih mu - Donalde, morate da pogledate u ogledalo ako želite da pronađete onoga ko je odgovoran za rastuće cene nafte", rekao je Putin.
Takođe ocenio je da je trenutni rast cena nafte povezan sa eksternim, pre svega političkim faktorima.
"Činjenica da cena nafte raste nije u tolikoj meri rezultat naših aktivnosti (ograničavanja proizvodnje koje je dogovoreno sa OPEK-om), koliko je rezultat eksternih okolnosti - očekivanih odluka u vezi sa Iranom, koje su, usput, apsolutno nezakonite i štetne za svetsku ekonomiju; pada proizvodnje u Severnoj Africi vezanog za niz političkih okolnosti (građanski rat i slično), pada proizvodnje u Venecueli, takođe zbog domaćih političkih faktora i restrikcija uvedenih tamo", objasnio je ruski predsednik.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Putin: Strane trupe da se povuku iz Sirije, i mi ćemo

Izvor: Nezavisne Novine, 03.Okt.2018

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Moskva želi da se sve strane vojne snage povuku iz Sirije po završetku rata i istakao da bi i ruske snage to učinile kada bi sirijska vlada zatražila, javlja AP.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.