Putin: Štit bi poremetio ravnotežu

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2009, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Štit bi poremetio ravnotežu

VLADIVOSTOK - Ruski premijer Vladimir Putin ocenio je juče da bi Rusija trebalo da razvije ofanzivne borbene sisteme pošto američki planovi o postavljanju protivraketnog štita (ABM) u Evropi remete stratešku ravnotežu između dve zemlje.

- Problem je taj što naši američki partneri grade protivraketni sistem, a mi ne.

Ako jedna strana ne razvija ABM, postoji opasnost da bi partneri, stvaranjem takvog štita, mogli da se osete potpuno bezbedno i da rade šta hoće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << što bi poremetilo ravnotežu, a agresivnost bi smesta počela da jača, kako u politici, tako i u ekonomiji. Rusija nema planove za izgradnju ABM, koji je veoma skup i čija je efikasnost i dalje pod znakom pitanja, pa bi trebalo da razvijemo ofanzivne borbene sisteme - rekao je ruski premijer.

Američki planovi, kako je kazao, ugrožavaju razgovore o novom sporazumu o smanjenju strateškog naoružanja (START). Moskva želi da joj SAD daju informacije o planovima o protivraketnom štitu i taj zahtev povezuje s novim nuklearnim sporazumom, a zauzvrat je spremna da pruži informacije o svom ofanzivnom naoružanju. Inače, Putin, Medvedev i pevačica Ala Pugačova su tim redom najpopularnije ličnosti u Rusiji, prema anketi Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja. Juče je u Moskvi saopšteno i da je Lukoil dobio pravo eksploatacije iračkog nalazišta nafte, kao i da je problem sa Ukrajinom rešen tako što se Rusija složila da se za trećinu poveća naplata tranzita njene nafte za Evropu, preko teritorije Ukrajine, i to u evrima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.