Putin: SAD čeka sudbina SSSR

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2015, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: SAD čeka sudbina SSSR

SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali, a Rusija ne vidi sebe u toj ulozi, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin u direktnom televizijskom programu odgovarajući na pitanje građana.

“SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali. Rusija ne vidi sebe u takvom sistemu odnosa, rekao je Putin i dodao da je rukovodstvo SSSR-a posle Drugog svetskog rata pomoću sile nametalo svoj model zemljama istočne Evrope.

“To treba priznati, rekao je Putin ističući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to sada čine SAD, zbog čega ih čeka ista sudbina kao i SSSR.

Jeljcina hvalili dok nije progovorio o Jugoslaviji, a onda su pustili pse na njega

Ruski predsednik je danas rekao da su zapadne zemlje hvalile bivšeg predsednika Rusije Borisa Jeljcina sve dok nije izneo svoj stav prema bivšoj Jugoslaviji.

“Rusija se tokom 1990-ih potpuno otvorila očekujući i od drugih da će se prema njoj tako odnositi. Zapad je najpre aplaudirao Jeljcinu, a kada je izneo stav Rusije o Jugoslaviji, pustili su pse na njega. Čim smo progovorili o sebi i svojim interesima, odmah su nas dočekale žestoke reakcije. Ali nećemo da se durimo i ljutimo zbog toga, naveo je Putin.

On je istakao da je Moskva spremna na saradnju, jer Rusija želi da sarađuje, a ne da bude izolovana i eliminisana, bez obzira na to što je stav nekih zapadnih država drugačiji.

Ruska vojska ne ratuje u Ukrajini

Ruski vojnici ne ratuju u Ukrajini, a Rusija se u međunarodnim odnosima ne rukovodi simpatijama, nego interesima zemlje, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin u direktnom televizijskom programu odgovarajući na pitanje građana o svojim odnosima sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

"Ruska vojska ne ratuje u Ukrajini. Ne možemo da biramo partnere. U našem poslu ne možemo da se rukovodimo time da li nekoga volimo ili ne, nego interesima zemlje", rekao je Putin, dodajući da ne pravi razliku između ruskog i ukrajinskog naroda.

On je istakao da je Rusija zainteresovana da ekonomija Ukrajine izađe iz krize, jer želi blagostanje na svojim granicama.

Putin je kazao da od rukovodstva Ukrajine očekuje ravnoparavan tretman, kao i poštovanje mirovnog sporazuma iz Minska.

On je rekao da nije istina da mu je Porošenko tokom pregovora u Minsku ponudio da preuzme Donbas i dodao da Rusija nema imperijalističke ambicije.

Isporuka S-300 Iranu nije pretnja za Izrael

Isporuka ruskog raketnog sistema S-300 apsolutno ne predstavlja pretnju za Izrael, rekao je danas Putin.

"Isporuka sistema S-300 ne predstavlja apsolutno nikakvu opasnost za Izrael. To je odbrambeno oružje", rekao je Putin koji je u ponedeljak potpisao ukaz o ukidanju zabrane isporuke tog oružja Iranu.

On je istakao da će Rusija delovati zajedno sa partnerima u vezi sa robom na koju se odnose sankcije, kao i da je Teheran pokazao veliku fleksibilnost u postizanju kompromisa o tamošnjem nuklearnom programu.

"Običan" Rus Džon o statistici, ženi....

Britanski farmer po imenu Džon je najupečatljiviji sagovornik ruskog predsednika Vladimira Putina u prvih sat vremena televizijske emisije "Direktna linija", u kojoj Putin uživo odgovara na pitanja građana Rusije na razne teme, pišu danas svetski mediji.

Poljoprivrednik koga je voditelj emisije predstavio kao "jednog običnog Rusa, Džona", požalio se Putinu na stanje ruske poljoprivrede i upitao ga: "Da li verujete u statistiku koju vam pokazuju? Ili oni možda lažu jer se boje da kažu istinu?", preneo je britanski list "Gardijan".

Ruski predsednik je na to odgovorio da veruje brojkama i da je statistika "češće pouzdana nego što nije".

Džon, koji u Rusiji živi još od 1992. godine, a državljanin te zemlje je postao 1997, požalio se Putinu na cenu po kojoj distributeri otkupljuju mleko, a koju određuje država, i rekao da je ta cena previše niska da bi njegova farma mogla da bude profitabilna.

Putin je izjavio da je ruska vlada svesna problema na terenu i obećao da će uvesti dodatne subvencije za ruske poljoprivrednike.

Predsednik Rusije je zatim upitao živopisnog seljaka sa belom bradom i britanskim akcentom kako je završio u Rusiji i dodao na francuskom: "Tražili ste ženu?"

Svetski mediji su se posle toga zainteresovali za Džona, za kojeg su otkrili da se preziva Kopiski, da je u Britaniji bio biznismen i da je radio u sektoru uglja i čelika.

U Rusiju je došao 1992. kako bi osnovao rusku filijalu svoje firme, ali se ubrzo zaljubio u Ruskinju Ninu Kuzmičevu. Ona nije želela da napusti Rusiju i htela je da se uda za muškarca pravoslavne vere, pa je Džon prešao na pravoslavlje i 1997. dobio rusko državljanstvo.

Kopiski i njegova supruga, koji imaju petoro dece, sada vode najveću mlečnu farmu u Vladimirskoj oblasti na istoku Rusije sa više od 4.000 grla.

Oporavak privrede za manje od dve godine

Za oporavak ruske privrede moguće je da će biti potrebno manje od dve godine, rekao je danas predsednik Rusije Vladimir Putin.

To što sada može da se vidi po jačanju rublje, po rastu tržišta i nekim drugim podacima, pokazuje da do oporavka može da dođe i brže. U regionu u proseku za dve godine, rekao je Putin tokom emisije "Direktna linija" u kojoj uživo odgovara na pitanja građana.

Prema njegovom mišljenju, vladi i Centralnoj banci su ograničenja koja im je nametnuo Zapad, samo pomogla. "Može da se kaže: evo mi zbog sankcija moramo ovako da se ponašamo", rekao je šef države, preneo je Interfaks.

On je naveo da Rusija treba da iskoristi sankcije za sopstveni razvoj, napominjući da će one primorati zemlju da modernizuje svoju industriju i poljoprivredni sektor, tako da nema potrebe da se čeka da one budu ukinute, Ruski predsednik je takođe rekao da je korekcija kursa rublje bila neizbežna, bez obzira na režim sankcija.

"Na kraju krajeva, šta smo radili poslednjih godina? Imali smo brzi tempo rasta plata, koje su rasle brže od produktivnosti. Nezavisno od bilo kakvih sankcija, korekcija kursa je bila neizbežna", naglasio je Putin.

On je podsetio da jačanju rublje ne doprinosi samo oporavak cena nafte nego i drugi faktori.

"Stručnjaci vide da je Rusija prošla vrhunac problema. Sa isplatom inostranih kredita od strane naših bankarskih i drugih preduzeća iz realnog sektora, sproveli smo korekciju kursa nacionalne valute, ništa nije puklo i sve funkcioniše", kazao je Putin.

Rublja je danas dostigla novi godišnji maksimum i dolar je pao ispod psihološke granice od 50 rubalja, na 49,6749 rubalja, navodi Interfaks.

Predsednik Rusije je poručio da ne namerava da menja ekonomski kurs koji su zacrtali vlada i centralna banka, ali navodi da pri njegovoj realizaciji treba "osećati srcem" probleme ljudi, da se ne bi izgubilo njihovo poverenje".

Pri tome, on nije istupio direktno protiv podizanja starosne granice za odlazak u penziju, o čijoj neophodnosti i neizbežnosti često govori Ministarstvo finansija.

"Ako budemo radili ne obraćajući pažnju na ono što se dešava u stvarnom životu, čini mi se da vrlo brzo možemo potonuti u situaciju s početka 90-ih godina, kada je izgubljeno poverenje u vlast, i bićemo prinuđeni da se uključimo u nastale socijalne probleme sa daleko većom količinom novca, nego što je predviđeno", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje bivšeg ministra finansija Alekseja Kudrina koji je prognozirao stagnaciju privrede u narednih pet godina.

Na pitanje građana o uvozu jabuka iz Poljske, on je primetio da je povreda zabrane uvoza robe u Rusiju moguća, i da se to mora rešiti.

"Ako je to tačno, a priznajem da je moguće da je tako, potrudićemo se da se protiv toga borimo. Dajte mi podatke o tome, gde se to dešava. Bilo bi dobro da znamo ko to propušta te gajbice", rekao je Putin.

On je istakao da nije najvažnije boriti se protiv kršenja zabrane uvoza robe u Rusiju, nego razviti sopstvenu proizvodnju.

Teško da se može očekivati skoro ukidanje sankcija

Putin  je danas izjavio da se teško može očekivati skoro ukidanje sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog krize u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanja građana Putin je kazao da su sankcije koje su uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini, "na ovaj ili onaj način" negativno uticale na ekonomski razvoj Rusije.

Naveo je da bez obzira na složene makroekonomske uslove, Rusija nije dozvolila da dođe do intenzivnog rasta inflacije.

Kazao je da "postoji mnogo pretnji" Rusiji, koje se ne mogu predvideti i nagovestio da neće doći do promena u unutrašnjoj politici Rusije.

"Ali, ako očuvamo stabilnu unutrašnju političku situaciju, očuvamo konsolidaciju društva koja sada postoji, ne bojimo se nikakvih pretnji", naveo je Putin.

Bivši ministar finansija, Aleksej Kudrin upitao je Putina da li smatra da se ruska ekonomija razvija u ispravnom pravcu, ocenivši da se sadašnja situacija ne može ispraviti korekcijama, već samo novim modelom ekonomije.

"U vašem prvom predsedničkom mandatu, prosečan privredi rast iznosio je sedam odsto godišnje, mada je cena nafte bila oko 30 dolara za barel. Sada je prosečna cena nafte oko 70 dolara za barel, a rast privrede svega 1,5 odsto. Stari model rasta je prevaziđen, a novi se ne vidi", konstatovao je Kudrin.

Kudrin je dodao da će na taj način ruska ekonomija zaostajati na svetskom tržištu, što može dovesti i do zaostajanja u odbrambenoj sposobnosti zemlje.

"Vi ste tačno izložili prognozu", odgovorio je Putin, navodeći da je neophodno poboljšati uslove za biznis, kreditni sistem, rad pravosudnih organa.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Putin ne očekuje ukidanje sankcija

Izvor: Capital.ba, 16.Apr.2015

MOSKVA, Predsjednik Rusije Vladimir Putin smatra da se teško može očekivati skoro ukidanje sankcija koje su zapadne zemlje uvele Rusiji zbog krize u Ukrajini. Putin je uživo na televiziji, odgovarajući na pitanja građana kazao da su sankcije koje su uvedene Rusiji zbog krize u Ukrajini, „na ovaj...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.