Putin: Razvoj odnosa sa Afrikom među prioritetima

Izvor: RTS, 24.Okt.2019, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Razvoj odnosa sa Afrikom među prioritetima

U Sočiju je počeo prvi Rusko-afrički samit na kojem, pored ruskog predsednika Vladimira Putina, učestvuju šefovi delegacija 54 afričke zemlje.
Otvarajući samit, Vladimir Putin je rekao da je razvoj ekonomskih i bezbednosnih veza sa afričkim kontinentom među najvišim spoljnopolitičkim prioritetima Moskve.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Afričke države dobijaju politički i ekonomski značaj i pozicioniraju se kao važan stub u multipolarnom svetu preuzimajući aktivniji stav u oblikovanju odluka međunarodne zajednice kada je reč o važnim pitanjima regionalne i globalne agende", istakao je Putin.
Najavio je da Rusija planira da intenzivira saradnju sa afričkim zemljama u borbi protiv terorizma i ekstremizma.
"Sprovodi se saradnja u vojnim i vojno-tehničkim poljima radi jačanja borbene gotovosti vojski afričkih zemalja. Rusija ima efektivne sporazume o vojno-tehničkoj saradnji sa više od 30 zemalja koje snabdeva oružjem i opremom", izjavio je Putin.

Rusija se, kako je naveo, zalaže za to da afričke države rešavaju lokalne konflikte, prenosi Tas.
Putin je podržao ideju da se Rusko-afrički samit održava svake treće godine, a predložio je i održavanje godišnjih političkih konsultacija šefova diplomatija.
Najavio je da će biti potpisan i memorandum o razumevanju između Komisija Evroazijske ekonomske unije i Afričke unije.
Kako Rojters prenosi, trgovinska razmena Rusije i afričkih zemalja porasla je prošle godine na 20 milijardi dolara, ali Moska i dalje nije među pet najznačajnijih partnera na afričkom kontinentu.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.