Putin: Protiv heroizacije nacizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2014, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Protiv heroizacije nacizma

Iskreno smo zahvalni srpskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sećanju na sovjetske vojnike, koji su se zajedno sa borcima Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije borili protiv Hitlerovih okupacionih snaga, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za Politiku, uoči dolaska u Beograd.

Pre 70 godina naši narodi zajednički su srušili zločinačku ideologiju čovekomrzaca koja je pretila postojanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << civilizacije, podsetio je Putin.

I danas je važno, ocenio je on, da ljudi u različitim zemljama i na kontinentima čuvaju sećanje na to do kakvih stravičnih posledica mogu da dovedu ubeđenost u vlastitu izuzetnost, nastojanje da se bilo kojim sredstvima postignu sumnjivi geopolitički ciljevi.

Na žalost "vakcina" od nacističkog virusa koja se tokom nirnberških procesa razvila u nekim državama Evrope gubi snagu, ocenio je Putin i kao primere naveo otvorene pojave neonacizma u Letoniji.

Posebnu zabrinutost u ovom kontekstu izaziva situacija u Ukrajini, gde je u februaru izvršen antiustavni državni udar koji su izveli nacionalisti i druge radikalne grupacije, rekao je Putin.

Danas je naša zajednička obaveza - da se suprotstavimo heroizaciji nacizma, da se čvrsto odupremo pokušajima revizije ishoda Drugog svetskog rata, da se dosledno borimo protiv svih oblika rasizma, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma, naglasio je Putin.

Računamo da će nam očuvanje istorijskog sećanja i dalje pomagati da jačamo mir, stabilnost i prosperitet zajedničkog evropskog prostora, rekao je Putin, koji je zahvalio srpskom rukovodstvu na pozivu da poseti Srbiju u učestvuje u svečanostima posvećenim 70-godišnjici oslobođenja Beograda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin:Antinacistička vakcina iz Nirnberga oslabila

Izvor: Mondo, 15.Okt.2014

Iskreno smo zahvalni srpskim prijateljima na brižljivom odnosu prema sećanju na sovjetske vojnike, koji su se zajedno sa borcima NOVJ borili protiv Hitlerovih okupacionih snaga, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin za "Politiku",..Foto: AP Photo/Kirill Kydryavtsev..Pre 70 godina naši narodi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.