Putin: Primeri Iraka i Libije ubedili su Pjongjang da ih samo nuklearno odvraćanje može zaštititi

Izvor: Vostok.rs, 05.Sep.2017, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Primeri Iraka i Libije ubedili su Pjongjang da ih samo nuklearno odvraćanje može zaštititi

Izvor: Vostok, RT

Primeri Iraka i Libije ubedili su rukovodstvo Severne Koreje da ih samo nuklearno odvraćanje može zaštititi, tako da ih sankcije ne mogu odvratiti, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin.

Pjongjang neće odustati od svog vojnog programa pod pritiskom sankcija i vojnih pretnji, jer su ga primeri Iraka i Libije ubedili da je nuklearno odvraćanje jedini kredibilan način da se osigura njegova bezbednost, izjavio je predsednik Putin novinarima u utorak.

"Porast i jačanje vojne histerije u takvim uslovima je besmisleno, to je ćorsokak", dodao je on.

"To bi moglo dovesti do globalne, planetarne katastrofe i ogromnog gubitka ljudskih života. Ne postoji drugi način da se reši severnokorejsko nuklearno pitanje, osim mirnog dijaloga.", dodao je predsednik Putin.

Invazija SAD na Irak 2003. godine i intervencija NATO-a u Libiji 2011. godine došle su nakon što su se lideri tih zemalja povinovali međunarodnom pritisku i odustali od svojih programa oružja za masovno uništenje u zamenu za olakšanje sankcija.

Severna Koreja je sa svoje strane odabrala konfrontaciju sa svetskom zajednicom, uspešno razvijala nuklearno oružje i trenutno ubrzano usavršava sredstva za njihovo "dostavljanje".

"Kao što sam juče rekao kolegama, oni će jesti travu, ali neće zaustaviti svoj program sve dok se ne budu osećali sigurnim", rekao je Putin.

"Šta može vratiti njihovu sigurnost? Vraćanje međunarodnog prava.", dodao je Putin.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.