Putin: Prelazak na hrišćanstvo – početak ruske države

Izvor: RTS, 28.Jul.2018, 16:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Prelazak na hrišćanstvo – početak ruske države

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da prelazak na hrišćanstvo pre više od 1.000 godina na teritoriji Kijevske Rusije predstavlja početak formiranja same ruske države.
Vladimir Putin je prisustvovao ceremoniji obeležavanja 1.030 godina otkako je knez Kijeva Vladimir Prvi Veliki prešao na hrišćanstvo i potom pokrstio >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << celu Kijevsku Rusiju, labavi savez slovenskih plemena, koji je prethodio ruskoj državi, objašnjava AP.

Ruski predsednik je rekao da je primanje hrišćanstva bilo "početna tačka za formiranje i razvoj ruske države, iskrenog duhovnog rođenja naših predaka, određivanja njihovog identiteta".
"Identiteta, cvetanja nacionalne kulture i obrazovanja", rekao je Putin obraćajući se hiljadama okupljenih sveštenika i vernika kod velike statue posvećene knezu Vladimiru ispred Kremlja.
Putin je dodao da savremeno društvo brine o jačanju moralne podrške, a da ogromnu ulogu u tome nose i sami građani Rusije koji pokazuju odgovornost i neravnodušnost.
"Narodi koji su prihvatili hrišćansku veru kao svoju, mogli su da dostignu neverovatne visine u politici, umetnosti, literaturi, nauci, ali i u ekonomskoj delatnosti. Stekli su neverovatno iskustvo zajedništva, koje je u više navrata spasavalo, jačalo i podržavalo našu državu u najgorim trenucima", ukazao je ruski predsednik.
Putin smatra da vreme na to duhovno nasleđe nema nikakav uticaj. "Naš sveti dug je da očuvamo i umnožimo taj duh za nova pokolenja.
Veoma je važno to što savremeno društvo brine o jačanju moralne podrške. Ogroman uticaj imaju i humanitarne i obrazovne organizacije", ocenio je ruski predsednik.
Putin je rekao da je prelazak Rusije na hrišćanstvo izvršilo veliki uticaj na svetski razvoj, ali i da je bilo odskočna daska za razvoj ruske državnosti, navodi Sputnjik.
Ruski predsednik je dodao da je knez Vladimir svojevremeno napravio odlučujući izbor pruživši narodu osnovu za zajedništvo, novi život i sve ostalo, kako bi se ujedinili ljudi koji su naseljavali tu teritoriju.
U Moskvi se danas odvija čitav niz događaja kojima se obeležava jubilej, a glavni događaj, liturgiju, služi patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril u Kremlju.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Hrišćanstvo je osnova ruske države

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jul.2018

Moskva - Vladimir Putin rekao je da prelazak na hrišćanstvo prije više od 1.000 godina na teritoriji koja je kasnije postala Rusija predstavlja početak formiranja Rusije...On je to rekao na ceremoniji koja obilježava 1.030. godišnjicu od kada je knez Vladimir, vođa Kijevske Rusije, labavog saveza...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Putin: Prihvatanje hrišćanstva je bila polazna tačka za formiranje države

Izvor: Blic, 28.Jul.2018

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je prihvatanje hrišćanstva pre više od 1.000 godina na teritoriji Kijevske Rusije bila polazna tačka za formiranje ruske države.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.