Putin: Pećinska rusofobija objavila rat ruskom jeziku

Izvor: Vostok.rs, 05.Nov.2019, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Pećinska rusofobija objavila rat ruskom jeziku

Rusija je suočena sa pokušajima veštačkog, grubog i neselektivnog suzbijanja ruskog jezika u svetu, rekao je predsednik Vladimir Putin. Predsednik je napomenuo da ne samo "pećinska rusofobija", već i agresivni nacionalisti objavljuju rat ruskom jeziku, te da je u nekoliko zemalja to čak postala i državna politika. "Iza toga je pritisak, direktno kršenje ljudskih prava, uključujući i prava na maternji jezik, kulturu i istorijsko nasleđe i,kulturu", rekao je Putin. U isto vreme, predsednik je pozvao da se ruski jezik ne naziva moćnim oružjem. "Jer ako je ovo oružje, tada će početi da se bore protiv njega kao oružja. Ionako se bore protiv njega, ali iz drugih razloga. Da, to je sila do određene mere, meka sila. Čini mi se da je to sasvim dovoljno", rekao je on na sastanku Savet za ruski jezik, prenose RIA Novosti.
Predsednik je dodao da uticaj jedne zemlje danas ne određuje oružje, već ekonomija. Prema rečima predsednika, interesovanje za jezik zavisi od rastućeg uticaja Rusije u svetu. "Kada ekonomija počne da diše i zemlja se razvija, a i naša dostignuća u oblasti kulture igraju drugačije." Predsednik je primetio da u onim zemljama sa kojima Rusija razvija ekonomsku saradnju postoji povećan interes za ruski jezik. "Pored toga, sam jezik kao instrument, mora biti u ispravnom stanju, na to treba voditi računa. Posebno treba poboljšati jezičke zakonske norme, ali ne smeju biti revolucionarne i vulgarno pojednostavljena interpunkcija i pravopis", objasnio je predsednik. "Naprotiv, to poziva da se utvrde norme koje, u stvari, čine naš jezik tako živopisnim i izražajnim, jednim od najzgodnijih, najmaštovitijih i najlepših", rekao je predsednik. Predsednik je dodao da Rusija ima "ogromnu odgovornost" za očuvanje, razvoj i širenje svog jezika i literature. Putin smatra da je neophodno kreirati program za podršku jezičke raznolikosti u Rusiji. "Takav program, bilo koji oblik podrške jezičkoj raznolikosti, naravno, treba da bude u Rusiji. Stvorili smo fond za to, ali on nije dovoljno ispunjen finansijama. Moramo da sagledamo stvarne potrebe. Ali stvarne potrebe, naravno, mogu se izvući na bilo koji način, ali proizlaze iz životnih stvarnosti. Šta se može učiniti za podršku jezicima naroda Rusije? Svi znamo kako je ranijih godina to podržavano, a objavljivali su se i časopisi, čitav niz instrumenata za podršku. Definitivno se moramo vratiti ovome, raditi na tome. Možda možemo da napravimo program i ispunimo ga relevantnim sadržajima, uključujući i finansijski“, rekao je Putin na sastanku saveta za ruski jezik.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.