Putin: Odustajemo od „Južnog toka”

Izvor: Politika, 01.Dec.2014, 20:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Odustajemo od „Južnog toka”

Šef Gazproma Aleksej Miler najavio da će biti izgrađen gasovod preko Turske, kapaciteta 63 milijarde kubika godišnje, isto koliko i Južni tok

Gotovo je, projekat je zatvoren, povratka više nema, izjavio je juče u Ankari šef Gazproma Aleksej Miler, komentarišući izjavu ruskog predsednika Vladimira Putina da Moskva u sadašnjim uslovimane može da nastavi sa realizacijom gasovoda Južni tok. „Mi ne možemo da počnemo izgradnju u moru sve dok nemamo dozvolu Bugarske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Da započnemo, da stignemo do bugarske obale i tu se zaustavimo – to je prosto besmisleno”, poručio je Putin na pres konferenciji posle susreta sa turskim predsednikom Redžepom Erdoganom.

- Imajući u vidu stav Evropske komisije, koja ne doprinosi realizaciji ovog projekta, imajući u vidu nedavno dobili odobrenje nadležnih institucija u Holandiji, ali i da nismo dobili odobrenje Bugarske, smatramo da Rusija u takvim uslovima ne može da nastavi realizaciju ovog projekta – istakao je Putin.

Predsednik Rusije je rekao da je Moskva dogovorila povećanje isporuka gasa Turskoj preko postojećeg gasovoda „Plavi tok” za tri milijarde kubnih metara, kao i da će cena tih isporuka od 1. januara biti za oko šest odsto niža.

- Mi smo spremni ne samo da proširimo „Plavi tok”, o kome smo već govorili nego i da izgradimo još jedan sistem gasovoda, kako bismo osigurali rastuće potrebe turske ekonomije. Ako bude ocenjeno kao svrsishodno, napravićemo na turskoj teritoriji, na granici sa Grčkom, takozvani „gasni hab” za potrošače u Južnoj Evropi – saopštio je Putin odluke donete juče na sednici predsedničkog Saveta za saradnju Rusije i Turske.

Takođe, prvi čovek Gazproma Aleksej Miler najavio je da će novi sistem gasovoda, o kome je govorio Putin, imati kapacitet 63 milijarde kubika godišnje, što je tačno onoliko koliko je bio maksimalni projektovani kapacitet Južnog toka. Tako će novi, prošireni, gasovod Plavi tok, preuzeti sve već izgrađene gasne instalacije za Južni tok, koje se nalaze na teritoriji Rusije. Gas bi se dopremao do tursko-grčke granice, odnosno na samu granicu Evropske unije, gde ne važi Treći energetski paket Evropske energetske zajednice. Odatle bi mogli da ga preuzimaju svi zainteresovani potrošači, čime bi Rusija, makar i zaobilaznim putem, dobila pristup tržištu Južne Evrope.

Prema ocenama analitičara, obustavljanje Južnog toka snažna je poruka Bugarskoj, koja je letos do daljnjem stopirala radove na svojoj teritoriji pod pritiskom Brisela i Vašingtona. To, ipak, ne znači da je Rusija u potpunosti odustala od Južnog toka, ali će ovaj projekat biti „zamrznut” sve dok se ne postigne konačni sporazum između EU i Rusije. Potpisivanje dva gasna sporazuma sa Kinom ove godine, vrednih više od 500 milijardi dolara, i jučerašnjim dogovorom sa Turskom, Moskva je stvorila poziciju da joj Južni tok nije više prioritet – ako u Briselu ne postoji politička volja da se on izgradi.

B. B.

----------------------------------

Bušatlija: Biće teže doći do investitora bez gasovoda

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija ocenio je da će indirektno za Srbiju biti teže da dođe do investitora zbog odluke o prestanku gradnje gasovoda Južni tok.

Bušatlija je agenciji Beta kazao da će, posle odluke ruskog Gasproma da „zatvori” projekat izgradnje gasovoda Južni tok, biti teže doći do investitora, naročito onih u oblasti industrije, zbog nedostupnosti energenata, u ovom slučaju gasa.

Šef ruskog Gasproma Aleksej Miler izjavio je danas tokom posete Turskoj da je projekat gasovoda Južni tok „zatvoren” i dodao da povratka tom projektu neće biti.

On je rekao da su se Moskva i Ankara dogovorili o izgradnji morskog gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Miler je naveo je da će 14 milijardi kubnih metara dobijati Turska, a da će ostala količina ići do granice Turske i Grčke.

Bušatlija je kazao da je Srbija na gubitku, jer je planirano da ruska strana sama finansira izgradnju gasovoda i dodao da će Srbija verovatno imati mogućnost da se priključi na gasovod koji ide do Grčke, ali o svom trošku.

„Ako su se Rusi sa Turskom dogovorili da gasovod pređe preko njih (Turske), mi smo tu onda izlišni, ali ne samo mi, već i svi oni koji su očekivali taj gasovod, kao što su Bugarska, Mađarska i Austrija”, kazao je Bušatlija. (Beta)

objavljeno: 01.12.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Rusija ne može da nastavi projekat Južni tok

Izvor: Studio B, 01.Dec.2014

Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju projekta Južni tok pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.I izvršni direktor ruskog gasnog giganta Gasproma Aleksej Miler rekao je danas da je p..Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju...

Nastavak na Studio B...

Putin: Rusija za sada ne može da realizuje Južni tok

Izvor: Večernje novosti, 01.Dec.2014

Rusija za sada ne može da nastavi realizaciju projekta „Južni tok” pošto je Bugarska blokirala gradnju podmorske deonice, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin."Uzimajući u obzir činjenicu da do sada nismo dobili dozvolu iz Bugarske, verujemo da u aktuelnim uslovima Rusija ne može...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.