Putin: Od početka kontraofanzive poginulo 26.000 ukrajinskih vojnika

Izvor: B92, 23.Jul.2023, 18:55

Putin: Od početka kontraofanzive poginulo 26.000 ukrajinskih vojnika

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je gubitak ljudstva Oružanih snaga Ukrajine od početka kontraofanzive već premašio 26.000 ljudi.

On je kazao da su ruski lovci za dan uništili rekordan broj strane vojne opreme, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je izjavio da je ukrajinska kontraofanziva doživela neuspeh. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Nema kontraofanzive", rekao je Lukašenko, dok je Putin uzvratio da ona postoji, ali da je propala.

"Stranaca, možda, toliko nije uništeno u jednom danu", rekao je Putin odgovarajući na reči Lukašenka da su, prema beloruskim podacima, ruski borci u jednoj borbi uništili više od 15 leoparda i preko 20 bredlija.

On je, takođe, istakao značajne žrtve među stranim plaćenicima u Ukrajini, dodajući da da militanti ginu zbog, kako je rekao, "zbog svoje gluposti".

"U svakom slučaju, javnost zemalja čije vlade šalju ljude u ratnu zonu, javnost ovih zemalja, takođe, treba da zna šta se tamo dešava. I mi ćemo to obelodaniti narodu da proceni postupke svojih vladara", rekao je predsednik Rusije.

Lukašenko je rekao da je predlog da se Ukrajina u delovima primi u NATO plan za aneksiju zapadnog dela zemlje Poljskoj.

"Ovo je dimna zavesa...Otkinite ovo zapadno parče Ukrajine pod maskom primanja u NATO...hoće da odseku Zapadnu Ukrajinu i pripoje je Poljskoj. Ovo je plata za aktivno učešće Poljaka u ovoj operaciji protiv ruskih trupa", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ovaj plan podržavaju vlasti SAD.

Lukašenko je napomenuo da je za Belorusiju i Rusiju neprihvatljivo rasparčavanje Ukrajine i odbacivanje njenog zapadnog dela.

"Ako bude potrebno zapadnom stanovništvu Ukrajine...ako... zapadna Ukrajina zatraži pomoć, mi ćemo, naravno, pružiti pomoć i podršku stanovništvu na zapadu Ukrajine. Ako bude tako, podržaćemo ih na svaki mogući način", naglasio je on.

Lukašenko je zamolio Putina da razmisli o ovom pitanju, izrazivši želju da Rusija podrži Belorusiju u takvom razvoju događaja.

On je takođe posebno zahvalio ruskom kolegi na stavu Moskve o bezbednosti Belorusije.

"Želim da vam se zahvalim. Vi ste prvi u Rusiji koji je otvoreno, jasno i jasno rekao ovo: ne daj Bože, agresija na Belorusiju je kao (agresija) na Rusiju", rekao je Lukašenko.

Putin je kazao da se svi planovi Rusije i Belorusije sprovode bolje od očekivanog.

Predsednik Belorusije je istakao da su pripadnici ruske privatne kompanije "Vagner" počeli da ga pritiskaju, jer žele da odu na Zapad "na ekskurziju".

"Držim ih u centru Belorusije, po dogovoru, ne bih želeo da ih tamo premeštam, jer su loše raspoloženi. I, moramo da im odamo počast, znaju šta se dešava oko Unije", rekao je Lukašenko.

Putin je na početku sastanka rekao da je promenio neke svoje planove, pa dvojica lidera mogu da provedu dan i po ili dva razgovarajući.

Razgovori se vode u palati Konstantinovski koja se nalazi u Strelni kod Sankt Peterburga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.