Putin: Očekujemo posetu Đinpinga u septembru

Izvor: Vostok.rs, 16.Avg.2018, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Očekujemo posetu Đinpinga u septembru

U Rusiji očekuju posetu predsednika Kine Si Đinpinga u septembru. Njegove aktivnosti omogućavaju razvijanje rusko-kineskih odnosa prema zacrtanom planu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Na početku sastanka želim da primetim da se naši odnosi razvijaju onako kako smo i planirali, sve ide prema zacrtanom planu, a to se događa u znatnom stepenu zahvaljujući aktivnostima našeg pouzdanog dobrog prijatelja - predsednika Si Đinpinga“, rekao je Putin na sastanku sa članom Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jan Đečijem.


„Očekujemo njegovu posetu u septembru, u Vladivostoku, a potom ćemo zajedno učestvovati na Istočnom ekonomskom forumu u istom gradu“, rekao je Putin. 


Prema rečima ruskog predsednika, trgovinska razmena Rusije i Kine u prvom polugodištu ove godine povećana je za 50 odsto. 


„Prošle godine trgovinska razmena bila je 87 milijardi dolara, a u prvom polugodištu ove godine ona se povećala za 50 odsto i ove godine ćemo, najverovatnije, premašiti sto milijardi dolara trgovinske razmene“, rekao je ruski lider. 


„Sećamo se kako su nas toplo, u pravom smislu te reči, i prijateljski dočekali u Kini u junu ove godine, gotovo kao da smo porodica, rekao bih. Potrudićemo se da predsedniku Si Đinpingu odgovorimo na isti način“, rekao je Putin.


Jan Đeči je rekao da dvojica lidera, pored Vladivostoka, mogu da se sastanu i na marginama međunarodnih susreta planiranih krajem godine.


„Smatramo da će predstojeći sastanak i poseta predsednika biti veoma važni događaji u spoljnoj politici Kine i Rusije“, rekao je kineski političar i dodao da je uveren da će novi samit Rusije i Kine biti uspešan.


„Do kraja ove godine predstoji, takođe, čitav niz drugih mogućnosti za bilateralne sastanke na najvišem nivou, na marginama multilateralnih skupova. Važno nam je da se pripremimo kako treba za te susrete“, rekao je Jan Đeči.


On je podsetio na kontakte predsednika Rusije i Kine, uključujući susrete na međunarodnim skupovima, napomenuvši da je reč o „veoma dubokom dijalogu o širokom krugu pitanja“. 


„Svi vaši susreti su krajnje važni, oni su dali dodatni moćni podsticaj razvoju bilateralnih odnosa“, zaključio je kineski političar.

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.