Putin - Obama: Rukovanje i smešak

Izvor: B92, 05.Sep.2013, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin - Obama: Rukovanje i smešak

Sankt Peterburg -- Ruski predsednik Vladimir Putin dočekao je predsednika SAD Baraka Obamu, s kojim se rukovao. Obojica su se uz smešak pojavila pred foto-reporterima.

Nakon rukovanja, dva lidera su razmenili par rečenica pre nego što je Obama užurbano ušao u zgradu u kojoj će biti održan samit G20.

Obama će na samitu nastojati da pridobije što veću podršku zemalja G20 za vojnu intervenciju u Siriji zbog navodne upotrebe hemijskog oružja. Rusija, domaćin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samita G20, odbacuje vojnu intervenciju koju želi Obama.

Predsednik Rusije Vladimir Putin preložio je danas da članice Grupe 20 razgovaraju o krizi oko Sirije, prihvatajući tako da zvanično stavi tu temu na

agendu samita u Sankt Peterburgu.

"Neki učesnici zatražili su da izdvojimo vreme i mogućnost za razgovor o veoma važnim međunarodnim političkim pitanjima, pogotovo o situaciji o Siriji. Predložio sam da to učinimo tokom večere", kazao je Putin na otvaranju samita, čiji je domaćin.

Putin je danas ocenio da će udari predstavljati "agresiju" ako budu sprovedeni "izvan okvira UN".

Francuski predsednik Fransoa Oland, saveznik američkog predsednika u nameri da krene u vojnu intervenciju u Siriji, izjavio je u Sankt Peterburgu da očekuje "politički napredak" po pitanju Sirije.

Napominjući da treba sve uraditi kako bi se postiglo političko rešenje, Oland je ipak rekao da "već postoji širok konsenzus na evropskom planu da se kaže da je hemijski napad neprihvatljiv", iako "Evropljani žele garancije" da je za taj napad odgovoran sirijski režim.

Italijanski premijer Enriko Leta izjavio je da je samit G20 "poslednja prilika" za pregovore i političko rešenje za građanski rat u Siriji. Leta je takođe pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da "izbegne" konačni prekid sa Vašingtonom kad je reč o sirijskoj krizi, prenela je agencija AP.

Italijanski premijer je rekao da je zabrinutost zbog Sirije dostigla "maksimalan" nivo.

Međunarodna kriza oko Sirije mogla bi u drugi plan da skloni pitanje oživljavanja svetske ekonomije, prvobitno planirane kao glavne teme dvodnevnog samita Grupe 20 koji danas počinje u Sankt Peterburgu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.