Putin: Moskva podržava obostrano prihvatljvo rešenje za Kosovo

Izvor: NoviMagazin.rs, 17.Jan.2019, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Moskva podržava obostrano prihvatljvo rešenje za Kosovo

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas u Beogradu da Rusija podržava obostrano prihvatljivo rešenje za Kosovo na osnovu rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Rusija je, kao i Srbija, zainteresovana da Balkan ostane stabilan i bezbedan. Ruski stav o Kosovu je poznat, zalažemo se za postizanje prihvatljivog rešenja na osnovu Rezolucije 1244", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Putin >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je rekao da "nažalost u poslednje vreme kosovske vlasti preduzimaju provokativne korake kojim su zategli situaciju" i dodao da je "vojska Kosova direktno kršenje rezolucije 1244" i da Rusija deli zabrinutost Srbije da takvi koraci vode destabilizaciji.

Na pitanje o ukuljučivanju Rusije u rešavanje pitanja Kosova, Putin je rekao da je Moskva oduvek aktivno učestovala po tom pitanju, a da što se tiče direktnog posredovanja, to radi EU, ali slabo i naveo je primer formiranja Zajednice srpskih opština.

Rezolucija Saveta bezbednosti 1244 predviđa mogućnost prisustva srpskih policajca i graničara na teritoriji Kosova, dodao je Putin.

Potrebno je više poštovati međunarodno pravo i tada je moguće pravedno rešenje, rekao je ruski predsednik i dodao da će Rusija raditi sa partnerima da bi rešenje bilo pravedno.

"Bliske veze temelj za budućnost"

Vladimir Putin rekao je danas u Beogradu da bliske veze i duhovna bliskost srpskog i ruskog naroda pomažu u građenju budućnosti i zahvalio se "bratskom srpskom narodu" na toplom prijemu.

Putin je pre sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao je da je robna razmena između dve zemlje porasla na dve milijarde dolara i da je dobro što su odnosi sve bolji.

"Drago mi je da imam priliku da posetim prijateljsku i bratsku Srbiju i da razgovaramo o tome šta je urađeno i šta još može da se uradi", naveo je Putin.

Ruski lider je zahvalio Vučiću na angažovanju u razvoju bilateralnih odnosa.

Aleksandar Vučić zahvalio je Putinu na podršci nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Srbije.

Putin uručio Vučiću orden Aleksandra Nevskog

Vladimir Putin uručio je danas u Beogradu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću orden Aleksandra Nevskog.

"Iskreno drago mi je da odlikujem predsednika Srbije viskom državnom nagradom Rusije", rekao je Putin u Palati Srbije

Putin je rekao da orden nosi ime velikog sveca i pokrovitelja diplomata koji se izborio za nezavisnost u borbi protiv stranih osvajača.

"Tokom skoro 300-godišnje istorije nagrade upisana su slavna imena predstavnika Srbije, među kojima je knez Miloš Obrenović i Nikola Pašić. Sada je u spisak dobitnika upisano i vaše ime", rekao je Putin i poželeo Vučiću zdravlje, blagostanje i uspehe.

Putin je 7. januara potpisao ukaz o odlikovanju Vučića ordenom Aleksandra Nevskog za veliki doprinos u razvoju saradnje dveju država.

Orden Aleksandra Nevskog od 2010. godine dobilo je 237 pojedinaca, uglavnom državljana Rusije, ali i pet stranih državnika.

Pre Vučića, taj orden su dobili predsednici Belorusije Aleksandar Lukašenko, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Tadžikistana Emomali Rahmon i Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov.

Ordenom Aleksandra Nevskog nagrađaju se građani Rusije koji se nalaze na državnim funkcijama, ali i istaknuti strani političari i javni radnici i biznismeni zaslužni za razvoj saradnje sa Rusijom.

Orden Svetog Aleksandra Nevskog ustanovljen je u vreme Ruske imperije 1725. godine i postojao je do 1917. godine, kada ga je ukinula sovjetska vlast zajedno sa drugim carskim ordenjem.

U tom periodu nagrađeni su i ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Pašić i Aleksandar Prvi Karađorđević. Sovjetska vlast ga je ponovo utvrdila 1942. kao orden za nagrađivanje komande Crvene armije. Posle raspada Sovjetskog Saveza, taj orden nije imao zvaničan status, koji mu je 2010. vratio tadašnji predsednik Dmitrij Medvedev.

 
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Hvala Srbima na toplom prijemu

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2019

BEOGRAD - Predsjednik Rusije Vladimir Putin zahvalio se predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na lijepim riječima tokom sastanka u Palati "Srbija".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Putin JEDNOM RUSKOM NARODNOM POSLOVICOM opisao odnose Srbije i Rusije

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jan.2019

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas u Beogradu da odnosi Srbije i Rusije nisu od juče i od danas, već da traju vekovima, da imaju duboke i čvrste korene, a da dva naroda vezuje duhovna bliskost...- Kada smo zajedno, tu je i pobeda - poručio je Putin parafrazirajući rusku narodnu poslovicu...On...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.